De prijzen voor Amerikaanse tomaten zakten in 2012 naar gemiddeld 47 cent per kilo. Dat was 56 cent in 2011 en 72 cent in 2010.
Dat blijkt uit gegevens van het Amerikaanse ministerie van landbouw Usda. Door deze prijsdruk is de productiewaarde voor tomaten in de Verenigde Staten gedaald van ruim één miljard euro in 2010 naar 645 miljoen euro in 2012. Het areaal is niet onder druk komen staan.
Telers in Californië teelden op 3.100 hectare (inclusief open teelt), iets minder dan 2011. In Florida steeg het areaal licht naar 2.900 hectare. Daarmee is de prijsdaling de belangrijkste oorzaak van de productiewaarde daling. De prijsdruk heeft ondermeer geleid tot het opzeggen van het handelsverdrag met Mexico.
Afgelopen weekend werd bekend dat de referentieprijzen voor tomaten uit Mexico fors hoger komen te liggen. Zo gaat de minimumreferentieprijs voor losse tomaten in de zomer omhoog van 29 cent naar 41 cent per kilo voor open teelt, maar er is nu ook onderscheid naar kastomaten. Daarvoor wordt de referentieprijs in de zomer 54 cent per kilo, blijkt uit het akkoord. In de winter ligt dat nog een dubbeltje tot 14 cent hoger voor open teelt en kastomaten. Voor specialty tomaten is ook een hogere referentieprijs opgenomen.