Het nieuwe provinciebestuur van Zuid-Holland onderzoekt nieuwe instrumenten zoals een regiofonds om duurzame glastuinbouwlocaties te creëren.
In het coalitieakkoord Een krachtig Zuid-Holland stelden BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA dat clustering van glasbedrijven bij warmte-, CO2-netten en waterstof wordt nagestreefd. In een toelichting stelt de woordvoerder dat dit gepaard gaat met een mogelijk nieuw instrumentarium.
Belangrijk economisch cluster in Zuid-Holland
De Greenports vormen een belangrijk economisch cluster in Zuid-Holland vanwege het aandeel in de regionale economie en het ruimtegebruik. Voor een optimale werking van het tuinbouwcluster zijn duurzame productielocaties cruciaal, voorzien van onder andere duurzame energie- en CO2-voorziening, stelt een woordvoerder. De provincie ondersteunt het creëren van duurzame productielocaties door onder andere in te zetten op samenwerking in gebieden en de energietransitie te stimuleren, zoals in het coalitieakkoord beschreven staat. “De komende collegeperiode gaan wij onderzoeken hoe wij het creëren van duurzame productielocaties ondersteunen, hierbij denken we aan een regionaal fonds, onderzoek naar mogelijkheid voor de inzet van subsidies of aan investeringen in maatschappelijke voorzieningen voor een gebied. Afhankelijk van de uitkomsten van het onderzoek kiezen wij voor de beste optie.”
Stolk blijft verantwoordelijk
Met kandidaat-gedeputeerden Jeanette Baljeu (Water), Anne Koning (Ruimtelijke Ordening), Meindert Stok (Greenports) en Berend Potjer (Energie) blijft veel hetzelfde. Frank Rijkaart (BBB) krijgt landbouw in zijn pakket. Stolk heeft nu land- en tuinbouw in zijn portefeuille, maar tuinbouw lijkt via de portefeuille Greenports bij het CDA te blijven. Daarmee is land- en tuinbouw gesplitst en is er één gedeputeerde (bestuurder) bijgekomen in Zuid-Holland.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/