Doorgaan naar artikel

Zuid-Holland: clustering kassen bij warmte, waterstof en CO2

Het nieuwe provinciebestuur van Zuid-Holland ziet kansen voor het clusteren van bedrijven bij warmte- en CO2-netten en waterstof. Land- en tuinbouw worden gesplitst.

Dat blijkt uit het coalitieakkoord Een krachtig Zuid-Holland. Dit akkoord is gesloten tussen de partijen BBB, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA. De provincie kreeg de afgelopen regeerperiode een steeds grotere rol in de ontwikkeling van glastuinbouw en afzet door steun en geld in energietransitie, innovatie en modernisering.

Die rol zal de provincie opnieuw gaan spelen, zo kan worden opgemaakt uit het akkoord. Het nieuwe bestuur onderstreept het belang van de glastuinbouw en de handelsconcentratie. Daarbij benoemt de provincie meer een regierol door clustering van teeltbedrijven bij warmte-, CO2-netten en waterstof. Wat dit concreet betekent, kon een woordvoerder op dinsdag 20 juni nog niet zeggen.

Dit schrijft de provincie over glastuinbouw: “Wij stimuleren de energie- en grondstoffentransitie in de glastuinbouw door de verdere ontwikkeling en uitrol van een regionaal warmtenet (geothermie, havenwarmte) mogelijk te maken. We zetten in op duurzame gebiedsontwikkeling, door bijvoorbeeld clustering van bedrijven bij warmte- en CO2-netten, waterstof en/of geothermie. We ondersteunen de concentratie en herstructurering van het glastuinbouwcluster.”

Land- en tuinbouw gesplitst

Met kandidaat-gedeputeerden Jeanette Baljeu (Water), Anne Koning (Ruimtelijke Ordening), Meindert Stok (Greenports) en Berend Potjer (Energie) blijft veel hetzelfde. Frank Rijkaart (BBB) krijgt landbouw in zijn pakket. Stolk heeft nu land- en tuinbouw in zijn portefeuille, maar tuinbouw lijkt via de portefeuille Greenports bij het CDA te blijven. Daarmee is land- en tuinbouw gesplitst en is er één gedeputeerde (bestuurder) bijgekomen in Zuid-Holland.

Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin