Doorgaan naar artikel

Zuid-Europa moet wennen aan hete zomers

De extreem warme zomer in Zuid-Europa is geen toeval. Halverwege deze eeuw wordt zo’n zomer normaal.

Dat stelt het KNMI in een bericht waarin het de voorspelling verwoordt van Het World Weather Attribution consortium. De groep bestaat uit wetenschappers van het KNMI en de universiteiten van Oxford en Melbourne onder leiding van Climate Central in Princeton. In 2017 is de kans op hete zomers in Zuid-Europa al zeker tien keer, maar mogelijk honderden keren zo groot als in 1950.

Hittegolf Lucifer om Zuid-Europa

De gemiddelde zomertemperatuur (juni, juli en augustus) was op vele plaatsen de hoogste ooit gemeten. In de eerste dagen van augustus bracht een hittegolf, met de naam Lucifer, nog nooit gemeten maximum- en minimumtemperaturen in Zuidoost-Frankrijk, Corsica, Italië en Kroatië. Hoeveel groter de kans op een dergelijke hittegolf in de nabije toekomst is, valt moeilijker te berekenen. Wetenschappers gaan uit van een minstens vier keer zo grote kans als in 1950, maar mogelijk is die kans veel groter.

Hogere concentraties broeikasgassen

Veel klimaatmodellen hebben moeite met het narekenen van hittegolven. De modellen die het wel goed doen, laten een soortgelijke stijging zien. Deze tonen aan dat de stijging grotendeels het gevolg is van de toegenomen concentraties broeikasgassen.

Droog voorjaar

In een groot deel van Zuid- en West-Europa, waaronder Nederland, was afgelopen lente zonnig en vooral zeer droog. Dat was het gevolg van een geblokkeerd luchtdrukpatroon, zo stelde KNMI al eerder dit jaar. De droogte heeft grote gevolgen gehad voor de groenteproductie in West-Italië.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin