Plannen voor CO2-opslag vanuit de Rotterdamse haven zetten CO2-levering aan de glastuinbouw verder onder druk.
Dat stelt Provincie Zuid-Holland. Sinds drie maanden is de provincie op de hoogte van nieuwe opslagplannen in het Porthos-project van Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie en EBN. Projectteam Porthos is nog niet van plan om al in de eerste fase de Ocap-leiding, de leiding die CO2 aan de glastuinbouw levert, te verbinden. Dit kan betekenen dat bedrijven met CO2-overschot liever aan Porthos gaan leveren dan aan Ocap.
De provincie spreekt daarover haar zorg uit in een brief (zie pdf bijlage 1 onderaan dit artikel). Ook Glastuinbouw Nederland, Shell en Ocap hebben in een brief (zie pdf bijlage 2 onderaan dit artikel) afgelopen maand het ministerie gewezen op het gevaar dat daar capaciteit wegvalt. De organisaties hebben voorstellen gedaan om CO2-levering met steun en regelversoepeling op gang te houden en te stimuleren.
Technische sessie
Deze week wordt de provinciale politiek verder op de hoogte gebracht van de plannen van Porthos. Naast de verbinding met de Ocap CO2-leiding is ook een Porthos-scenario onderzocht dat de glastuinbouw op Voorne Putten wordt voorzien met haven-CO2. Uit een onderzoek (zie pdf bijlage 3 onderaan dit artikel) is geen voorkeur tussen Ocap en Voorne Putten ontdekt. In de eerste fase lijkt CO2-levering aan de glastuinbouw ingecalculeerd.
Roep om integrale energietransitie
Glastuinbouw Nederland wijst erop dat in het Klimaatakkoord al is afgesproken dat opslag van CO2 (CCS) niet een belemmering mag worden voor CO2-toepassing in de glastuinbouw. Dit dreigt nu toch te ontstaan en lijkt onomkeerbaar, schrijft Glastuinbouw Nederland.
De partijen vragen het ministerie te kiezen voor een integrale energietransitie met verbinding tussen sectoren. Als het ministerie kiest voor eenzijdige maatregelen in één sector kan dat de energietransitie van een andere sector vertragen, stelt Glastuinbouw Nederland.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/