Doorgaan naar artikel

‘Zorgen dat vruchten in de schaduw hangen’

Bij Hoogweg Paprikakwekerijen krijgt het paprikagewas van de Alzamora begin week 26 te maken met een flinke hoeveelheid instraling.

Dat is anders dan de afgelopen periode. Intern teeltadviseur Hans van de Sande: “De laatste tien dagen is de zetting wel weer goed. Maar we hebben vier tot vijf weken matig weer gehad. De zetting was toen niet supergoed. De plantbelasting was ook lager dan we gewend waren, al bleven de vruchten daardoor wel makkelijk wat grover.”

Diffuus glas

In de kas met diffuus glas ligt het gemiddeld vruchtgewicht bij Alzamora rond de 200 gram, in de kas met helder glas is dat 190 gram. De productie op jaarbasis ligt ook iets hoger onder het diffuse glas. “Dat mag ook wel, als je naar de extra kostprijs van dat glas kijkt.”

Met het snoeibeleid wordt ervoor gezorgd dat de vruchten voldoende in de schaduw hangen. “We toppen op twee bladeren, en blijven best een stuk uit de kop. Bij Alzamora halen we alleen puntjes eruit.”

EC niet te laag laten worden

Als klimaatinstellingen worden 19 en 21 graden Celsius als stooktemperatuur aangehouden. Via de ventilatieregeling mag dat oplopen naar 22 graden. En in de loop van de middag mag de temperatuur nog verder doorlopen naar 25 tot 26 graden Celsius. Bij de watergift wordt geprobeerd de EC in de drain rond de 3 mS/cm te houden. “Daar sturen we op. We willen de EC ondanks alle instraling niet extreem laag laten worden. Je moet wel een beetje voeding blijven aanbieden.”

Extra bassins bijgegraven

Met alle regen in voorbije tijd bleven de waterbassins goed gevuld. De waterbeschikbaarheid is nooit een probleem geweest. “Er zijn ook een paar bassins bijgegraven, om wat capaciteit over te hebben.” Met per hectare wat meer volume hoeft minder snel naar de omgekeerde osmose als noodmaatregel gegrepen te worden. “Die kost energie, en over het terugpompen van brijn wordt ook steeds lastiger gedaan.”

Roofmijten hebben het lastig met spint

Qua plagen gaat het goed met de beheersing van trips. “Maar spint heeft wel best aandacht nodig. De roofmijten hebben het daar moeilijk mee.” Daarnaast is er een paar keer pleksgewijs gecorrigeerd tegen stinkwantsen. Zodra er rupsen te zien zijn, wordt er gespoten met bacteriepreparaten. “Dat doen we dan twee keer kort op elkaar. Dan kun je daarna meestal wel een maand wegblijven.” Met luis tot gaat het tot op heden het best wel goed. Al heeft hij eerder wel een paar keer moeten ingrijpen.

Bekijk meer

Share this

Hans van de Sande
Hans van de Sande

Intern teeltbegeleider paprika

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin