Op vrijdag 16 juli is alles in één keer volledig gewisseld bij Corné Stouten in Oosterland.
De komkommerproductie van de afgelopen teelt lag in lijn met vorig jaar. “Met een heel klein plusje, al is dat maar een komkommer per vierkante meter. Ik had dat niet verwacht, met het moeizame voorjaar dat we gehad hebben. Daarnaast hebben we rond half mei ook nog komkommerbontvirus gekregen. Ook dat heeft dus niet echt invloed gehad op de productie. Het virus bleef redelijk in een hoek zitten en heeft zich niet extreem door de kas verspreid.” Het bedrijf is anderhalf jaar vrij geweest van bontvirus, maar vorig jaar augustus stak het toch weer de kop op.
Virusresistente rassen
Voor de huidige teelt zijn de bontvirusresistente rassen SEpalin en Dee Viate verdeeld over de helft van de tuin. In de andere helft is weer gewoon geplant met de vatbare Proloog. “Ik ben daar niet bang voor. We zijn gewend om te werken met een gewas waar virus in zit. Wij telen toch volgens een trend om groeikrachtige rassen te kiezen en om gewassen groeikrachtig neer te zetten, zodat je altijd een beetje kracht overhoudt. Tot nu toe zijn we daar altijd het verst mee gekomen. Eerdere proeven met bontvirusresistente rassen hebben nooit gebracht wat we ervan verwacht hadden. Ik ben benieuwd of het met deze nieuwere resistente rassen beter gaat.”
Goede ervaring neemolie
Van plagen heeft het gewas nog geen last in deze tweede teelt, al verwacht Stouten dat alle plaagsoorten er uiteindelijk wel weer zullen komen. “We spuiten elke week volgens een vast schema Oikos neemolie. Dat bevalt ons goed en werpt zijn vruchten af. Bij de plantenkweker is daar al mee gestart, omdat dit ons vorig jaar goed bevallen is. Van behandelingen in de laatste maand van de afgelopen teelt heeft trips een goede klap gekregen. Ook luis en spint pakt het mee.”
Met die kleine plantjes kun je in het begin nog geen klimaat maken
Tijdens de teeltwisseling is nog wel een rondje in de lege kas gespoten tegen trips en luis, om alles goed op te ruimen. Verder is een behandeling met waterstofperoxide uitgevoerd als extra ondersteuning tegen virus en schimmels.
Met het uitzetten van biologie wordt pas in de tweede week van de teelt begonnen. “Direct bij de start zou je bij die jonge plantjes bijna bij elke plant een zakje moeten gaan uithangen, om een goede verdeling te krijgen.”
Licht wegschermen
Met een instelling van 18 graden, met een graad lichtverlaging, worden de nachten zo koud mogelijk gehouden. In de ochtend wordt 20 graden aangehouden. “Met die kleine plantjes kun je in het begin nog geen klimaat maken. Op de middag wordt het makkelijk 28 of 29 graden in de kas.” Het schermdoek gaat boven 500 watt instraling dicht, om te veel instraling van de zon weg te schermen. “Op een jong plantje durf ik dat nog wel eerder. Er is toch licht voldoende voor dat jonge gewas. Het doek gaat pas om 19.00 uur weer open.”
In week 30 zijn de eerste vruchtjes uitgebloeid. Dan pas gaan we echt doorduwen met water geven
De eerste week, met nog niet veel bloei, heeft veel CO2 doseren nog weinig zin. Er wordt daarom alleen heel rustig wat CO2 de kas in geblazen, van het beetje ketelwarmte waarmee de kas wordt opgestookt in de ochtend. Later wordt het niveau opgevoerd.
Water geven op het Perliet-substraat gebeurt vanaf 8.00 uur. Op licht wordt elke 25 minuten een druppelbeurt gepakt, de ingestelde minimale pauzetijd tussen twee gietbeurten. Het water geven gaat door tot ongeveer 18.00 uur, waarna om de vier uur een nachtbeurt volgt. “In week 30 zijn de eerste vruchtjes uitgebloeid. Dan pas gaan we echt doorduwen met water geven.” Er wordt een EC van 3 mS/cm gehanteerd. De pH zit tussen 5,3 en 5,4.
Bladsnijden brengt lucht in gewas
Halverwege week 29 staan de planten goed vast. De eerste vier oksels worden leeggehaald. Alles daarboven blijft zitten. Omdat de planten op teeltgoten staan, komen er toch niet meer dan veertien of vijftien vruchten per stengel aan. Verder is het gebruikelijk om het onderste blad weg te snijden. “Dat geeft een beetje meer lucht. In de herfst hebben we daar goede ervaringen mee tegen Botrytis. In het voorjaar hebben we het ook geprobeerd, maar dan zit Botrytis hogerop in de stengels en helpt bladsnijden minder.”
Auteur: Peter Visser