Doorgaan naar artikel

‘Zorgen dat je nu geen gewas verspeelt’

Tussen Kerstmis en Oud en Nieuw zijn er weer trospruim-, minicherry- en cocktailtomaten geplant bij Bryte-locatie Greenside in Tinte.

Locatiemanager Rob Pennings: “De eerste weken van januari hadden we goed licht buiten, zodat we een generatieve plant weg konden zetten. We hebben die lekker lang op het velletje gehad.” Na deze fase van het beheersen naast het plantgat, kon de plant de mat gaan doorwortelen.

Vegetatieve inslag voorkomen

“Vervolgens zijn we gaan interen, om de wortels te prikkelen om zich verder te ontwikkelen. Dat is nu gebeurd. Normaliter zou je dan nu met mooi weer gaan herverzadigen. Maar die zon blijft uit. Daarom houden we de matten iets langer aan de minder natte kant, om een hele vegetatieve inslag te voorkomen.” Daaraan gekoppeld wordt de EC ietsje aan de hogere kant gehouden, om voldoende voeding aan te blijven bieden.

Korte intensieve dagpiek

Tijdens de sombere weersomstandigheden wordt bij de klimaatsturing gewerkt met een korte, maar wel intensieve, dagpiek om het gewas elke dag te activeren. De voornacht komt er al vroeg in. “Het is nu houden wat je hebt, en zorgen dat je geen gewas verspeelt. Want als er straks wel zonnige dagen komen, wil je wel gelijk mee kunnen. En niet dat je dan eerst een paar dagen koel moet blijven om de plant op kracht te laten komen.”

Nadruk op de dagtemperaturen

“Dus de focus ligt nu op de dag, om die maximaal in te vullen zodra er zon komt. De nacht laten we rustig. Die zien we meer als een middel om zo nodig kracht te verwerken. Maar dat laatste is met dit donkere weer totaal nog niet aan de orde. Het is nu juist alleen maar kracht sparen en bewaken voor de plant.”

Kracht in de plant behouden

Tijdens de lage voornacht van ongeveer 14 graden Celsius wordt niet geschermd om de planttemperatuur laag te houden, om kracht in de plant te behouden. Pas laat, tussen 02.00 uur en 03.00 uur, gaat de nanacht in. “En we gaan pas schermen als dat echt nodig is om de etmaaltemperatuur te halen. Soms gaat het scherm helemaal niet dicht, om een dood klimaat te voorkomen.”

AC-folie heeft zijn werk gedaan

Begin februari is overal het AC-folie verwijderd. “Dat heeft zijn besparende werk al gedaan. Er was geen zicht meer op dat er nog een koude periode zou volgen, waardoor je het er voor de zekerheid langer in zou willen houden. De ontvochtiging vroeg meer nadruk.”

Start met groene middelen

Met plagen is het nog heel rustig. Aan biologie wordt nu Macrolophus ingezet. Bij de start is wel een aantal rondjes gespoten met groene middelen als Neemazal. Daarbij is ook het biologische insecticide DiPel meegenomen tegen rupsen.

Bescherming met zwavel

Verder hebben de zwavelverdampers veel aangestaan. “Om overal een laagje zwavel op het blad te leggen, om vorming van schimmeldraden tegen te gaan, en ook tegen tomatengalmijt.” Nu de Macrolophus de kas in gaat, is dat zwavelen uiteraard afgebouwd.

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Rob Pennings
Rob Pennings

Teelt tomaten als locatiemanager van Bryte-vestiging Greenside in Tinte

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin