Doorgaan naar artikel

‘Zonder steun de Artificial Intelligence-markt op’

De Nederlandse glastuinbouw is zó voortvarend met autonoom telen aan de haal gegaan, dat het nu overheidsmiljoenen misloopt.

Die miljoenen – miljarden zelfs – geeft het kabinet uit via het Nationaal Groeifonds, ook wel bekend als het Wopke-Wiebesfonds. Wiebes is afgetreden, maar minister Hoekstra van Financiën maakte, samen met zijn nieuwe collega van Economische Zaken, Van ’t Wout, twee weken geleden bekend waar de eerste € 5 van in totaal € 20 miljard heengaan. En dat is níét naar de autonome kas.

Groeifonds: voorstel te diffuus

Die autonome kas stond wel degelijk bovenaan in het gezamenlijke voorstel dat de land- en tuinbouw naar het Nationaal Groeifonds stuurde. Ook indoor farming stond in dat plan, FoodSwitch genaamd, net als de eiwittransitie en nog wat zaken. Die veelheid aan onderwerpen maakte het voorstel te diffuus, vonden de beoordelaars van het Groeifonds. En de afwijzing had ook te maken met het feit dat onder meer die autonome kas al te dicht op de markt zit.

Daar zit wel wat in. Nederlandse tuinbouwtechniek die autonoom telen deels mogelijk maakt, wordt al volop verkocht, tot in China toe. Die al eerder ingezette ontwikkeling is drie jaar geleden in een stroomversnelling gebracht door de eerste Autonomous Greenhouse Challenge van Wageningen UR. De derde editie komt er alweer aan en deelnemers aan de vorige twee bestormen de markt met hun producten en hun bewezen expertise.

Qua AI liggen we achter op China en Korea

Mooi, daar hoeft dan ook geen overheidssteun achter, toch? Of werkt de door het Nederlandse tuinbouwcluster graag gesuggereerde positie van wereldkampioen en marktleider hier averechts? Als het om Artificial Intelligence (AI) gaat, liggen we achter op China en Korea. En agrarische robotica is in landen als Amerika en Australië verder dan bij ons, mede door overheidsstimulering aldaar.

Ons Nationaal Groeifonds steekt overigens wél geld in een ingediend project van een brede nationale AI-coalitie. Of daar de doorontwikkeling van de algoritmes, die wereldwijd in tuinbouwkassen van Nederlandse makelij kunnen gaan draaien, ook mee gediend is? Misschien maar goed dat de tuinbouw aan die vraag al voorbij is gesneld, de markt op.

Lees het openingsverhaal van Groenten&Fruit, editie 9, over Artificial Intelligence

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin