Doorgaan naar artikel

‘Zonder schermen beter getraind gewas’

De komkommerteelt bij Jeroen Verheul in Maarssen loopt tegen de volgende teeltwisseling aan.

In week 28 wordt het eerste deel overgeplant, twee weken later volgt de rest. Er wordt opnieuw gekozen voor het ras Dee Viate. “De meeldauwtolerantie van dat ras is een enorme plus ten opzichte van vatbare rassen, waar je veel meer moest spuiten tegen meeldauw.”

Kostenafweging CO2 doseren

De huidige teelt heeft mooi weer meegemaakt. “In het begin hadden we veel instraling, met soms 2.800 tot 2.900 Joules per dag, bij een gematigde temperatuur. Dat was voor het gewas optimaal. Je kunt dan een maximale productie halen.”

“Het is dan wel de vraag hoeveel CO2 je er daarvoor in gaat duwen. Dat is een afweging tussen de kosten om die CO2 te maken en de prijs die de komkommers opleveren. Maar die prijs was toen niet veel. Door areaaluitbreiding was er veel aanbod. Daarom heb ik niet gekozen voor maximale productie, maar heb alleen CO2 gedoseerd in de goedkopere uurtjes. Doordat de gasprijzen weer wat lager zijn geworden, kun je met de ketel en een klein vlammetje weer makkelijker rendabel CO2 doseren.”

In week 27 is het buiten iets koeler geworden, maar vanwege de warme nachten in de afgelopen periode is de vruchtaanleg wat minder geweest en wordt er nu ietsje minder geoogst.

Spint kwam opzetten

Met de meeste plagen is het rustig. “De druk van trips en wittevlieg kan behoorlijk zijn, maar tot nu toe hebben we het nog niet gezien.” Spint kwam laat in deze teelt wel steviger opzetten. “Zodra de ranken over de draad gaan in de tweede teelt, strooien we altijd direct over elke rij heen wat spintroofmijten uit. Maar toch ging spint te hard. We hebben daarom een keer moeten corrigeren met Scelta. Je zag dat gele plekken direct weer groen werden, en dat de biologie het daarna weer goed ging overnemen.”

Meeldauwresistentie

Het is een voordeel van het meeldauwresistente ras Dee Viate dat bespuitingen tegen meeldauw beperkt kunnen blijven. Er is voor de zekerheid wel een keer gespoten tegen Mycosphaerella. Maar de hoeveel waargenomen aantasting door deze schimmel mag geen naam hebben.

Voller gewas

Dee Viate heeft wel als raseigenschap dat het gewas op een gegeven moment vol raakt. “Hij geeft grotere bladeren dan we vorig jaar gezien hebben.” De weersomstandigheden, lichtrijk maar niet te warm, dragen ook bij aan forser blad. Ondanks het wat vollere gewas, blijven de komkommers mooi. “Als ras-eigenschap geeft hij iets kortere vruchten. Dan heb je ook minder snel kromme.”

Makkelijk luchten

Met warm weer wordt de hele nacht 17 graden Celsius aangehouden. Kort erop, een half graadje erboven, wordt gelucht. “Als het vochtig is, halen we er nog iets meer vanaf, en mag hij zelfs op de stooklijn luchten.” En bij een warme nacht van 17 tot 19 graden buiten wordt nog makkelijker gelucht, op 2 graden onder de stooklijn. Een minimumbuis dient alleen om de buffertank leeg te maken en zonodig vocht af te voeren.

Voorrang aan vocht

Met opstoken zorgt hij dat de kastemperatuur een uur voor zonop op 19 graden Celsius is, om rond 10.00 uur naar de 20 graden te gaan. Kort daarop wordt gelucht. Na 17.00 uur gaat de aflucht-temperatuur 2 graden omhoog in situaties dat het te droog is. “Dan tolereren we dat het wat warmer in de kas wordt, en geven we voorrang aan vocht boven temperatuur. Dat vindt de plant toch prettiger.”

Getraind gewas

Van het schermen tegen instraling is Verheul geen voorstander. “Ik ben niet zo’n schermer. Door dat niet te doen, krijg je een ‘goed getraind’ gewas. Ook met zon blijft het dan goed staan. Met schermen zou je groei gaan creëren, en dat wil je niet. Het mag best wat generatiever staan.”

Nachtbeurten

Met warm weer vraagt het gewas veel water. Per 50 Joules, en soms nog ietsje eerder, krijgt het gewas een druppelbeurt. Er wordt een EC gerealiseerd van 3,5 tot 4 mS/cm, met een drainpercentage van 40%. In de nacht volgt rond 23.00 uur nog een beurt. “En ongeveer drie uur voor zonop nog eentje. Omdat het gewas dat nog in rust zit, haal je daarmee de worteldruk iets naar beneden. Het gewas wordt dan iets minder vatbaar voor Mycosphaerella.”

Auteur: Peter Visser

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Jeroen Verheul teler

is komkommerteler in Maarssen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin