Tekort aan oogstpersoneel door brexit leidt tot minder binnenlands product op de Britse markt. De afhankelijkheid van agf uit de EU zal alleen maar toenemen.
Daarvoor waarschuwt de National Farmers Union, het LTO van het Verenigd Koninkrijk. Engelse tuinders en boeren krijgen dit jaar maar 30.000 tewerkstellingsvergunningen toegewezen. Dat is al veel te weinig, klagen de telers. Maar bovendien is de Britse regering veel te traag met het opzetten van het zogeheten Seasonal Agricultural Workers Scheme. Dit is de systematiek voor het daadwerkelijk legaal aannemen van internationale werknemers, met aangewezen bemiddelingsbureaus om zaken mee te doen. Van die bureaus zijn er pas twee gecertificeerd. De volgende twee zouden pas ergens in de zomer van start kunnen.
Plukkers uit eigen land
Van meer Britse burgers aan het werk op de velden en in de kassen moeten de telers het niet hebben. In 2020 lanceerden de Engelsen de actie ‘Pick for Britain’, vrij vertaald: ‘help onze eigen telers plukken voor ons eigen land’. Ook door corona kwamen er vorig jaar al veel minder arbeidsmigranten naar het Verenigd Koninkrijk. De actie leverde toen zowaar 8.000 plukkers op. Maar veel van die nieuwe plukkers hielden het niet al te lang vol, zodat oogstseizoen 2020 toch een krappe bedoening was.
Export naar VK niet kleiner
Voor 2021 kan dat ronduit rampzalig uitpakken. Nu het vrije verkeer van personen vanuit de EU definitief tot het verleden behoort, voorzien telers al dat ze hun productie moeten inkrimpen. De gedachte dat brexit er juist toe zou gaan leiden dat de Britse tuinbouw de productie opvoert, om het land meer zelfvoorzienend te maken, blijft voorlopig een gedachte. De eerste jaren worden de mogelijkheden voor Nederland en andere EU-landen om groenten en fruit naar het Verenigd Koninkrijk te exporteren, zeker niet krapper.
De Engelse taal heeft geen woord voor leedvermaak. Maar dat is wel wat de Britten nu voor de kiezen krijgen. De Britse telers niet in de laatste plaats. Terwijl ze van tevoren op hun vingers konden uittellen dat dit een gevolg zou zijn van de brexit, stemden in 2016 boeren en tuinders paradoxaal genoeg in meerderheid vóór.