Supermarkten en speciaalzaken halen de hoge omzetten van 2020 niet nu de horeca weer open is. Er is nog wel groei ten opzichte van 2019.
Onderzoeksbureau GfK liet maandag 16 augustus weten dat supermarkten en groentewinkels last hebben van de heropening van de horeca. De gedwongen thuisconsumptie door corona is achter de rug, waardoor de extra vraag in de winkels afneemt.
De omzet van de AGF-afdeling van de Plus-supermarkten van Giel Smits in Culemborg en De Meern liggen op dit moment in vergelijking met 2020 ‘beduidend lager’, erkent de eigenaar. Ten opzichte van 2019 is er nog wel groei in de verkopen. Een vergelijking is echter lastig, omdat meerdere factoren de omzet nu bepalen. “AGF-verkopen zijn erg weerafhankelijk. De afgelopen twee zomers verkochten we veel zomerfruit, dat blijft met dit weer nu wat achter.” Ook speelt mogelijk een rol dat PLUS in 2019 een vast lageprijzen-assortiment invoerde bij AGF. Smits: “Ons aandeel is voor groenten en fruit daardoor blijvend wat hoger.”
Twee goede kwartalen voor supermarkten
Over het hele jaar gemeten, is het effect nog niet groot van de heropende horeca. In het eerste kwartaal en een deel van het tweede kwartaal van dit jaar waren restaurants vrijwel gesloten. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) noteerde voor het tweede kwartaal dan ook nog een omzetgroei van supermarkten van 0,4% en voor voedingswinkels van 2,1%. Het huidige derde kwartaal wordt de normalisering van verkopen door het openen van horeca mogelijk zichtbaar in lagere groeicijfers.
Gezondheidstrend blijft
Dat groentewinkels nu wat meer inleveren na de heropening van de horeca herkent AGF Detailhandel Nederland niet. “Exacte cijfers hebben we niet, maar de signalen die ons bereiken gaan over drukte en vooral personeelstekort”, zegt directeur Mark Heemskerk,
Een aantal grote speciaalzaken laat anoniem weten dat de afzet wel taaier is, maar over het hele jaar gemeten is de groei er nog altijd ten opzichte van 2019. Dat groentespeciaalzaken iets meer omzetdaling bemerken dan bakkers of slagers ligt voor de hand, stelt een bedrijfsleider. De consumptie van groenten en fruit is nu eenmaal weerafhankelijk. De verkoop van groente en salade blijft daardoor achter. De vraag naar gezond eten blijft, al is de citrusomzet wel lager dan een jaar geleden toen veel klanten extra vitamine C-inname verkozen, volgens de bedrijfsleider.