Limburgse telers zijn gebaat bij stevige maatregelen in deze gascrisis, omdat ze niet kunnen uitwijken naar aardwarmte.
Directeur John Willems van de Limburgse afzetorganisatie ZON waarschuwt voor een reeks faillissementen als de gasprijs hoog blijft. Die vrees is gegroeid nu het conflict rond Oekraïne tot een oorlog is verworden met mogelijk lange ontwrichting van de energiemarkt. Juist de Limburgse telers zijn kwetsbaar, omdat aardwarmte, een belangrijk alternatief voor gaswarmte, in Limburg is geblokkeerd.
Emotioneel besluit
In dagblad De Limburger maakt Willems zich sterk voor het terugdraaien van het verbod op aardwarmte in delen van Limburg, omdat het besluit hiertoe op emotionele gronden is genomen. “Het is een duurzame oplossing die in het westen van het land grootschalig wordt toegepast en ook in Duitsland, hier net over de grens, krijg je zo een vergunning.” Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) noemt het risico van aardwarmtewinning te groot in de buurt van de seismisch actieve Tegelenbreuk. Twee bronnen zijn daardoor stilgelegd in de buurt van Venlo.
Gasproductie verhogen
Allereerst pleit Willems voor het opvoeren van de eigen gasproductie in Groningen, om de druk van de gasmarkt te halen bij sancties tegen Rusland en tegenmaatregelen. Willems is zich bewust van de gevoeligheid van die maatregel, die alleen kan als Groningers ruimhartig gecompenseerd worden voor een mogelijke toename van het aardbevingsrisico.
Lees meer over het thema energie via GFactueel.nl/energie/