De appeloogst is 2 weken vroeger dan normaal van start gegaan. Het warme weer heeft echter ook voor schade gezorgd.
De uitzondering die waterschappen in hun beregeningsverboden maakten voor de fruitteelt waren niet voor niks. Dat blijkt in gebieden waar beregening van boomgaarden niet mogelijk is. Daar hebben de hitte en de droogte voor de nodige schade gezorgd.
Met name in Limburg en in Zeeland heeft het fruit dat onvoldoende gekoeld kon worden zonnebrandschade opgelopen, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie NFO.
Slechtere bewaarbaarheid
Op percelen waar niet kan worden beregend, kan de temperatuur van appels en peren tijdens een hittegolf als die van de afgelopen weken oplopen tot wel 60 graden. Ook als vruchten geen directe brandplekken oplopen kan de hitte de bewaarbaarheid negatief beïnvloeden.
Ook de droogte heeft zijn effect op de oogst. De vruchtmaat blijft kleiner, niet alleen in de droge gebieden in Nederland, maar ook elders in Europa, met name in Frankrijk.
Twee weken eerder dan gemiddeld
Waar er wel voldoende water beschikbaar was heeft het warme en zonnige weer, ook al in het voorjaar, gezorgd voor een nu met een week of twee vervroegde oogst. Aansluitend op de zomerappels komen nu ook de vroege herfstsoorten al van de bomen.