Doorgaan naar artikel

‘Zomerprei met Spaanse seedlings minder schotgevoelig’

“Onze prei loopt goed weg”, stelt Martijn Hendrickx in Ossendrecht op 14 mei vast. “Er is op dit moment meer vraag dan aanbod.” De koelcelprei werd rond half april gerooid. “Het schot begon ook dit jaar weer vroeg op gang te komen. Op 20 april hadden we alles in de koelcel zitten.”

Het ras is Harston. Hendrickx levert via Bakker Barendrecht aan Albert Heijn prei dwars in de kist. “We hebben wel meer werk, omdat er wat roest in zit. Ik heb in februari nog gespoten, maar de keer daarvoor was al lang geleden. Het heeft ook niet echt gevroren, daarom is de druk van roest, in ieder geval hier in de regio dit jaar redelijk groot geweest. En nog een keer spuiten durfde ik niet goed omdat er toen koude nachten waren en met sommige middelen tast je de waslaag aan. Dat moet je dan juist niet hebben.”

Eind mei zal de laatste koelcelprei geleverd zijn.

Niet afgedekt

Hendrickx dekt zijn prei in de winter niet af. “Wij gaan daarover denken als het meer dan 5 graden gaat vriezen. Dan is het ook afhankelijk van hoe de wind staat. Wij hebben in ieder geval voldoende personeel beschikbaar om snel te kunnen handelen als dat nodig blijkt.”

Trage groei

De zomerprei met Spaanse seedlings plantte Hendrickx half maart. Geplant werd met een Gregoire Besson, de rassen zijn Shafton en Krypton. “Bij het planten was de grond onderin goed op vocht.”

Het onkruid werd voor het leggen van het vliesdoek aangepakt met 2l Wing P+0,75l Choor IPC+0,2l AZ 500 per hectare.

Rond 25 april werd het vliesdoek verwijderd en geschoffeld en aangeaard. Begin mei was het wel droog en werd 20 millimeter beregend.

De oogst staat gepland voor half juni, maar de groei tot nu toe gaat wat traag. “Als het droog blijft, zullen we in de week van 18 mei opnieuw moeten beregenen.”

Wat er nog aan onkruid staat, zoals meldetakken, wordt met de hand nagelopen. “Ik wil ze met een bespuiting niet ook nog eens extra remmen in hun toch al wat trage groei.”

Bewust seedlings

De keuze voor Spaanse seedlings bij de zomerprei is een bewuste. “Onze ervaring is dat die, omdat ze een klein kluitje hebben, makkelijker weggroeien en daardoor minder schotgevoelig zijn. Twee jaar geleden was op de rij af te zien welke planten Marokkaanse losse planten waren en welke Spaanse seedlings. Verder zijn deze planten minder lang onderweg, dat vinden wij ook een belangrijk aspect voor een snelle weggroei.”

Eigen plantenopkweek

Die zo kort mogelijke periode tussen oprooien en planten is ook de reden dat Hendrickx zijn planten voor de herfstprei zelf opkweekt. “’s Avonds rooien en ’s morgens planten, dat is het beste. Vorig jaar hadden we ze naast elkaar staan, onze planten en die van een plantenkweker. Dat waren prima planten hoor, maar je zat toch verschil omdat die langer uit de grond zijn geweest, wat trouwens ook niet anders kan natuurlijk.” Het gaat om zo’n 400.000 tunnelplanten voor de vroege herfstprei en 500.000 voor de late herfstteelt.

Wind en smoor

De winterprei is inmiddels ter plaatse gezaaid en staat op punt van boven de grond komen. “Ik hoop dat ze lang genoeg onder de grond blijven, zodat ze geen last hebben van het schrale weer. Er staat wel stuifdek tussen, maar dat is nog niet groot genoeg voor voldoende bescherming. Tegen wind en smoor kun je verder niets doen, dus is het afwachten hoe dat uitpakt.”

LDS-systeem

Als ze erop staan en de grond is vochtig genoeg, dan start de onkruidbestrijding volgens het LDS-systeem. “De onkruidbestrijding in tpz prei is niet zonder risico’s, maar kan prima. Alleen als we Chloor IPC niet meer hebben, wordt het wel een stuk lastiger.”

Auteur: Stan Verstegen

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin