Doorgaan naar artikel

Zomer nog niet voorbij, maar let op buitenklimaat

Met de langste dag achter de rug gaan we weer richting de herfst. Op warme en zonnige dagen, zal je denken, ‘wat zegt hij nou?’.

Maar het klimaat buiten gaat altijd veranderen in de tweede helft van het jaar, dus daar moeten we weer op anticiperen.

Na een lange periode met warm en zonnig weer, waarin we weer wat zonuren hebben ingehaald, kwam ook weer koelte. Sommige gewassen waren hier heel blij mee, maar bij andere gewassen, moesten de instellingen weer aangepast worden, om te zorgen dat het niet te koud werd.

De warmte heeft her en der wel weer wat problemen veroorzaakt. Brandjes op paprika’s, dunnere gewassen, neusrot in gevoelige gewassen en de meeste ziekte en plagen duiken ook weer op.

Blijf het gewas activeren en verwen het niet te veel

Ging het in de zomerse dagen bijna vanzelf, nu moeten we weer beter letten op het buitenklimaat. Is het warmer of kouder, vochtiger of droger. De windrichting is daar vaak wel een goed graadmeter voor, maar ook niet altijd.

We kunnen nu ook nog weer een warme periode krijgen, maar dan moeten we wel zorgen dat de plant er weer klaar voor staat. Dus blijf het gewas activeren, en verwen het niet te veel, op voor de plant makkelijke dagen.

Watergift en bemestingsschema

Normaal gesproken wordt het klimaat de komende periode vochtiger, en zullen we generatiever moeten sturen. Watergift is vooral op de donkere koude dagen belangrijk. Je geeft dan eerder te veel, en te lang water. Ook kun je in je bemestingsschema aanpassingen doen om op die manier generatief te sturen.

Bekijk meer

Share this

Robert Vollebregt
Robert Vollebregt

Adviseur Tomaat en Paprika bij Delphy

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin