Doorgaan naar artikel

‘Zoiets heb ik als rabarberteler nog nooit meegemaakt’

Niek Gielens was begin deze week weinig positief gestemd. “Dit jaar, daar is niks goeds over te melden. Ik laat 2024 het liefst zo snel mogelijk achter me”, zegt de teler uit Venray-Heide.

De nattigheid zorgde voor veel tegenslag op het Noord-Limburgse bedrijf. Zo kon Gielens pas eind april planten; veel later dan normaal. Hierdoor zaten de planten drie maanden in de koelcel; normaal is dat een week of twee. “Maar we konden gewoon niet eerder op onze percelen, als gevolg van de nattigheid. Door het vele vocht en de lange periode in de koelcel is slechts 60% van de planting van eind april opgekomen. De rest is weggerot.

Door het vele vocht en de lange periode in de koelcel is slechts 60% van de planting van eind april opgekomen

Met name bij Goliath Groen is de uitval groot, Frambozen Rood kan beter tegen vocht. De planten die wel zijn gegroeid, halen we komende week uit de grond en planten we op een ander perceel. In het huidige perceel zitten namelijk te veel lege plekken. Dat werkt de onkruidgroei in de hand, ook kun je op deze manier niet efficiënt werken.”

Beek als afwatering

Na de planting van eind april plantte Gielens medio juni nog 3 hectare rabarber. Daarnaast gingen er in week 26 en 27 nog meer planten de grond in. Van deze percelen kan volgend jaar worden geoogst. “De 3 hectare die vorige week de grond in gingen, moesten we tussen de buien door planten”, zegt de teler op 24 juni. “Om een debacle als bij de eerste planting te voorkomen, hebben we de grond extra diep losgewoeld. Ook is met een kraan een beek gegraven op het meest natte perceel, zodat het water goed weg kan. Dat heeft wel geholpen. Meteen na het planten, viel er een bui van 40 millimeter. Maar het veld was daarna droog, terwijl de beek vol water stond.”

15% geoogst

De grootste strop ligt in het feit dat Gielens dit jaar nagenoeg geen rabarber kon oogsten. Hij had gepland om 5 hectare Goliath Groen te plukken, maar het gewas was vrijwel volledig verzopen. “Wat wil je ook anders, na elf maanden regen? De grond is helemaal dichtgeslagen, alle zuurstof is eruit. Uiteindelijk hebben we eind mei nog 6.000 kilo van dit perceel kunnen halen, maar dat is een schijntje. Normaal oogsten we 40 à 50 ton per hectare.”

Rottende planten

Naast de misoogst heeft de nattigheid ook effect op de plantopkweek; een andere pijler onder het bedrijf van Gielens. “Deze week halen we de planten uit de grond en snijden we de rabarber die erop staat weg. De goede exemplaren gaan vervolgens terug de grond in. Maar ik vrees dat er best wel wat planten aan het rotten zullen zijn. Ook dat is dus een schadepost.”

Paar ton schade

De teler schat dat hij per saldo een paar ton schade lijdt door de nattigheid. “Dat is zuur; je staat erbij en je kijkt ernaar. Bij droogte kun je een haspel inzetten, maar tegen al die regen kun je jezelf nauwelijks wapenen. Zoiets heb ik in de veertien jaar dat ik rabarber teel nog nooit meegemaakt. Hoe we hier bovenop gaan komen? Vooral door te investeren: volgend jaar gaan we tien hectare in één keer aanleggen, om daarmee het verlies van dit jaar zo snel mogelijk goed te kunnen maken. Maar het kost zeker twee jaar voordat we hier bovenop zijn en de zaak weer op orde hebben.”

Auteur: Ank van Lier

Share this

Niek Gielens
Niek Gielens

Rabarberteler in Venray-Heide

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin