Op het biologische kleinfruitbedrijf De Sprankenhof in Udenhout is het bijzonder druk geweest in de vakantie.
“Zodra de zon schijnt, gaan de mensen op pad en komen soms met busladingen langs om zelf hun kleinfruit te plukken”, vertelt Mark Vonk. Ik hoop dan ook dat de zomer nog even doorzet en de belangstelling nog even aanhoudt.”
De belangstelling voor het zelf plukken is dit jaar zo groot, dat we haast product te kort komen voor onszelf. Alleen de vlierbes plukken we zelf voor de verwerking. Voor de overige producten moeten we ons gaan bezinnen of we product gaan bijkopen, bijvoorbeeld samen met een collega. Dat is misschien even lastig, maar dit is beter dan met het product blijven zitten.”
De zomerframboos en de kruisbessen zijn nu afgeoogst. De bezoekers plukken nu in de bramen en de blauwe bessen. Ook de herfstframbozen beginnen rijp te worden. Bij blauwe bes zit het laatste ras er ook aan te komen. Dat mag wat mij betreft nog wel even wachten om nog wat langer product te kunnen laten oogsten.”
Ondertussen gaan de overige werkzaamheden gewoon door. Voor het zelf plukken zijn we open van 11:00 tot 18:00. Daarvoor heb je je handen vrij en waar niet wordt geplukt gaat het werk ook door, zoals het opschonen van de zomerframboos. En het maaien en wieden natuurlijk, dat blijft altijd doorgaan. De bramengalmijt heb ik dit jaar bestreden met roofmijten in plaats van zwavel. Met succes, zo blijkt uit een stukje waar ze niet zijn uitgezet. En nu maar hopen dat ze van de winter blijven.”