Telers kunnen enkele Ctgb-geregistreerde middelen inzetten tegen echte meeldauw. VACCIPLANT is een middel dat geen residu in de vorm van een MRL oplevert.
Echte meeldauw in aardbei wordt veroorzaakt door de Podosphaera aphanis-schimmel en blijft een hardnekkige pathogeen. Door de bovenwettelijke eisen is meeldauw bestrijding in aardbei ondanks de nog ruime keuze aan gewasbeschermingsmiddelen een grote uitdaging. Gewasbeschermingsmiddelen tegen meeldauw worden immers teruggevonden in de residuanalyses van de vruchten (MRL).
Afweermechanisme activeren
Er zijn een aantal door het Ctgb geregistreerde middelen op de markt die kunnen worden ingezet tegen echte meeldauw die geen residu in de vorm van een MRL opleveren. Dit zorgt ervoor dat men de input van chemische middelen kan verlagen zonder afbreuk te doen aan het teeltresultaat.
VACCIPLANT is een voorbeeld van zo’n middel zonder residu. VACCIPLANT is opgenomen in de Skal-lijst. Het middel kan daarom zowel in de reguliere teelt als in de biologische teelt van aardbeien worden ingezet als groen gewasbeschermingsmiddel. Het product is een elicitor en activeert het afweermechanisme van de plant. Het afweermechanisme van de plant is een complex mechanisme, maar zeer effectief in te zetten in een geïntegreerde meeldauwbestrijding.
Een bespuiting met VACCIPLANT wordt herkend door de plant middels receptoren. Deze receptoren zorgen ervoor dat de Salicyl- en Jasmonzuur-route worden aangezet. Dit zijn de boodschappers in de plant die ervoor zorgen dat drie belangrijke afweermechanismen worden geactiveerd. Dit is weergegeven in onderstaande afbeelding.
Tekst gaat verder onder de afbeelding
Verschillende strategieën met inzet VACCIPLANT
In 2019 zijn in diverse proeven verschillende strategieën met VACCIPLANT getest om de inzet van chemische middelen tegen echte meeldauw in de teelt van aardbei te reduceren. Dit onderzoek vond onder andere plaats bij Botany in Horst. Daaruit bleek dat toevoeging van VACCIPLANT een aanzienlijke reductie geeft van echte meeldauw (zie grafiek). Het product mag in de aardbeienteelt zeven keer per teeltcyclus worden ingezet met een interval van 10 dagen.
Tekst gaat verder onder de grafiek
De spuitschema’s in onderstaande tabel kunnen houvast bieden voor het ontwikkelen van een strategie met VACCIPLANT. De strategieën zijn weergegeven in de tabel, waarbij 6 toepassingsmomenten te zien zijn (ABCDEF). Beide strategieën zijn toegepast met een 10-daags interval. De toepassingen zijn gedaan overeenkomstig het etiket.
Tekst gaat verder onder de tabel
Strategie 1: Reductie chemie + VACCIPLANT
Wanneer de ziektedruk laag is, kan met deze strategie de inzet van chemische middelen en daarmee de residu-belasting worden geminimaliseerd. De strategie is weergegeven in het spuitschema als ‘Reductie chemie + VACCIPLANT’. Met deze strategie is de inzet van chemische middelen verminderd met 50%. Bij deze strategie is er een goede controle op echte meeldauw. De aantasting is tot aan het einde van de proef laag gebleven met < 5%
Strategie 2: Chemie schema + VACCIPLANT
In deze strategie is VACCIPLANT een aanvulling op conventionele strategieën om ziektebestrijding te verbeteren. Dit is relevant als de ziektedruk toeneemt en hoger is. De strategie is weergegeven in het spuitschema als ‘Chemie schema + VACCIPLANT’ en laat in de proef een goede werking zien. De aantasting in dit schema is minimaal.
Lees meer informatie over VACCIPLANT
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor gebruik eerst het etiket en de productinformatie.