Doorgaan naar artikel

‘Zelfs met 25 ton is voor die prijs kool te telen’

Teler Hans Rozendaal is bezig met kool snijden en bestellingen inpakken. “De kwaliteit is super goed, we hoeven er zelfs bijna geen ‘kontje’ vanaf te snijden.”

Eind september had Rozendaal nog wel wat zorgen over hoe het met zijn rode en witte kool zou uitpakken, omdat de kool er op het veld niet best bij stond. “Maar gelukkig valt het erg mee”, stelt hij op 8 december vast. “Van één perceel witte kool met als ras Storema halen we bruto 60 ton per hectare. Dat is voor biologische kool helemaal niet slecht. Op een ander perceel waar nogal wat planten verzopen zijn door wateroverlast, halen we 45 ton. Ze zijn met minstens 400 tot 600 gram en gemiddeld 800 gram ook gewoon mooi aan de maat. In ieder geval in een maatsortering waarbij we bij bestellingen de geoogste kist voor de voet in een mooie verhouding kunnen bijsnijden en inpakken.”

We blijven bij rode kool steken op bruto 25 ton per hectare, maar de kwaliteit is super

Productie rode kool

Bij de rodekoolrassen Roxy en Resima ligt de productie wat lager. “Daar blijven we steken op bruto 25 ton per hectare, dan kom je netto uit op 20 ton. Maar de kwaliteit is super, er zitten helemaal geen rotte kolen tussen en je hoeft er verder praktisch niets aan te doen.”

Of er verschillen zitten tussen de rassen kan Rozendaal nog moeilijk achterhalen. “Ze zijn bij het planten wat door elkaar gekomen. We hebben ze ook door elkaar geoogst. Dat maakt het lastig om daarover iets van te zeggen.”

Het koolgewicht varieert van 400 à 500 gram tot 1.500 gram. “Zo’n 50% zit onder de 800 gram en 50% zit erboven.”

Grovere kolen door kauwen

Van een perceel met het ras Roxy snijdt Rozendaal de grovere kolen. “Die zijn twee weken eerder gezaaid en geplant, maar daarin zaten emelten. De kauwen weten die wel te vinden. Ze pikken het plantje dan los, maar van een afstandje valt het niet op dat die planten los op de grond liggen. Uiteraard drogen die dan uit, maar daar kom je pas bij uit als je aan het schoffelen bent. De andere planten groeien dan natuurlijk wat grover uit.”

Bovengemiddelde prijzen

De vraag naar biologische kool is in de eerste volle week van december uitstekend. “Ook voor de kleine maten worden momenteel bovengemiddelde prijzen betaald waar goed voor te telen valt, zelfs met 25 ton per hectare. Er is vraag vanuit Duitsland en vanuit het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland combineren ze rode kool graag met wildgerechten en in het Verenigd Koninkrijk schijnen ze met Kerstmis veel rode kool te eten. Ik vind het prima, maar ik zou met kerst toch iets specialers willen eten dan rode kool”, grapt Rozendaal.

Nog halve hectare te gaan

Rozendaal oogst met twee oogstwagens. “Op zaterdag 24 november ging dat moeizaam, want in die week daarvoor heeft het hier 40 mm geregend. We hebben continu door het water gewaad, maar het is gelukt. Op zaterdag 4 december was al dat water weer weg en ging het een stuk makkelijker. Op het veld staat nu nog een halve hectare, de rest zit netjes in de koeling. Van daaruit maken we dan de bestellingen voor onze afnemers.”

Auteur: Stan Verstegen

Share this

Afbeelding
Hans Rozendaal

sluitkoolteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin