De marktwerking op de fruitmarkt moet zich dit jaar bewijzen. Is die er nog voldoende om de bijzonder lage oogstverwachting in de prijs uit te drukken?
De parallellen met 1991 zijn er: een door vorst sterk verlaagde appeloogst, alleen is de markt veranderd. In 1991 was er nog de veilingklok om voor telers een beste prijs uit de markt te halen. Die veilklok is er niet meer, dus hoe komt de meerprijs dit jaar tot stand in een door retail gedomineerd landschap? Het digitale handelsplatform Service2Fruit kan zich dit jaar bewijzen.
Want Europa lijkt af te stevenen op een buitengewoon krappe oogst van minder dan 10 miljoen kilo. Feit is dat de handel en retail gebaat zijn bij een stabiele prijsvorming, terwijl telers vinden dat een zo grote aanbodsdaling meer verdient dan een dubbeltje per kilo op de uitbetaalprijs.
Handel op het hout
Belangrijk is de eerste echte transactie bij de ‘handel op het hout’. Daarbij verkoopt de teler zijn oogst aan de handel. Ergens in de komende weken zal zo’n eerste transactie tot stand komen. De oriëntatie is er al vroeger, stelt het veilplatform Service2Fruit. Iedereen kijkt daar met spanning naar uit. De eerste transactie zal namelijk een olievlekwerking hebben op de handel. Zowel handel en teelt opereren daarom voorzichtig. Normaal komen de eerste transacties medio juli tot stand via het platform, met een piek in augustus. Service2Fruit lijkt die rol van prijssetter dit jaar dus echt te kunnen gaan spelen.
Bij peren beeld nog niet helder
De speculatieve ‘handel op het hout’ lijkt eerst bij appels op gang te komen. Bij peren is nog teveel onduidelijkheid over hoeveel nu werkelijk geoogst gaat worden. Telers denken dat de oogstverwachting voor verhandelbare Conference, rondom Prognosfruit, lager uitvalt dan de voorlopige verwachtingen die nu circuleren. Die traditionele start van de handel begin augustus met Europese oogstprognoses kan dit jaar echt van betekenis worden, al wordt voordien al veel informatie gedeeld via internet.
Vertrouwen in afzet
Telers wijzen op de situatie in omliggende landen. In Belgïe is de oogstverwachting bij Jonagold fors lager. In Duitsland is een gat geslagen in de Elstarproductie. Dat zal op de Nederlandse prijzen een uitwerking hebben, weten telers. Als dat onvoldoende gebeurt, zakt het vertrouwen in de marktwerking van het huidige afzetsysteem.