In de week van 3 juni kwam de productie van aardbei bij Johan Vermeeren in Rijsbergen pas goed op gang. “We oogsten nu in onze eerste planting Elsanta.”
De gekoelde planten werden rond 20 februari in een tunnel geplant. “Rond half mei hebben we daar de eerste aardbeien geoogst van de binnenste rijen. De buitenste rijen kwamen een week later pas. Het is dus heel geleidelijk gegaan. Er zit ook een mooie spreiding op die planten; er volgen nog veel vruchten.”
Geen aansluiting
De oogst van de tweede planting met Sonata onder vliesdoek laat nog op zich wachten. “Ik vermoed dat dit nog zo’n veertien dagen gaat duren en dan zal het in de tunnel al ver gedaan zijn. Het sluit dus niet zo mooi aan dit jaar. Dat heeft ook te maken de zon en de temperatuur. In de tunnel tikt een aantal zonuren snel door, maar onder vliesdoek bij de huidige temperaturen is dat niet het geval. ” Over de kwaliteit is Vermeeren tevreden. “Het is Elsanta, maar ze zijn ondanks de omstandigheden goed van vorm.” De onbedekte plantingen waar reeds groene vruchten aan hangen, vertonen echter al rotte vruchten. “Gelukkig is het drogend weer, dus ik denk dat het niet door zal zetten. Van collega’s die een normaalteelt hebben begrijp ik dat ze daar ook problemen mee hebben.”
Probleem aardbeibloesemkever
In de plantingen signaleerde Vermeeren reeds de aardbeibloesemkever. “Ja, dat is op ons bedrijf een probleem. We gebruiken het biologische middel Herfosec van Pireco op basis van een knoflookextract. Dat doodt de aanwezige kevers niet, maar zorgt er wel voor dat de populatie vermindert. We spuiten het twee keer met behoorlijk goede resultaten.” Daarnaast bestreed hij bladluizen met Calypso en voerde de standaard bespuitingen uit tegen vruchtrot.
Krapte op de markt
Hij plant in een schema van twee weken, behalve bij de laatste plantingen. Tussen 5 en 10 juli gaan in de vollegrond de laatste planten de grond in; in de tunnels is dat 17-18 juli. “Normaal gebruiken we het aantal groeigraaduren als leidraad voor ons plantschema, maar dit jaar hebben we gewoon voor de dagen gekozen om niet op het laatst met teveel aardbeien te zitten.”
Met de huidige prijzen van 2 euro per pond is Vermeeren in zijn nopjes. “Er is krapte op de markt, want in de kassen begint het al op te raken. Sommige zijn al gestopt, andere oogsten misschien nog een halve tot een kilo per vierkante meter. Ze zitten dus te wachten op aardbeien uit de vollegrond!”