Aardbei beconcurreert komkommer als derde ‘groente’ onder glas. En professionele zachtfruittelers hebben gemiddeld 3 hectare.
Nederland telde in 2021 volgens het CBS 1.357 bedrijven die een bedekte teelt hebben in groente en fruit. In hectares uitgedrukt gaat het om 5.818 hectare groente en 119 hectare fruit, waarbij aangetekend dat het CBS aardbeien rekent tot de (vrucht)groenten. Het CBS rangschikt op die manier 115 bedrijven in de categorie fruit onder glas. En in de categorie groente onder glas telt het CBS er 231 die (ook) aardbeien telen.
Met 573 hectare bedekte teelt (ook 129 hectare ‘betreedbare’ tunnels tellen mee) begint de aardbei de derde plek op de ranglijst te naderen. Die is nu nog in handen van de komkommer met 636 hectare.
Veel kleintjes met heel weinig areaal
De bedekte fruitteelt is er een van heel wat kleine bedrijfjes met minder dan een halve hectare, naast een in aantal maar krappe meerderheid van bedrijven met meer – maar dan ook vaak flink meer – dan een halve hectare. Daarin is het zachtfruit overigens helemaal in lijn met wat voor de gehele glastuinbouw geldt, constateert Cor Pierik van het CBS, die deze week twitterde over die statistische onbalans.
Tekst gaat door onder de tweet
In 2021 telde Nederland 3714 bedrijven met #glastuinbouw hiervan hebben er 1192 (32%) een halve hectare of minder. De totale oppervlakte glastuinbouw was 10.568 ha, waarvan 255 ha (2,4%) is terug te vinden op bedrijven met een halve ha of minder.https://t.co/75alQ4pY3y pic.twitter.com/oIwrLOUjgN
— Cor Pierik (@CrPierik) February 9, 2022
49 kleine zachtfruittelers en 67 kleine aardbeientelers betelen samen 22,3 hectare, wat neerkomt op slechts 1.900 vierkante meter per bedrijf. Aan de andere kant van het spectrum zijn 66 grotere zachtfruittelers en 164 grotere aardbeientelers goed voor bij elkaar 669 hectare teeltoppervlak. Dat komt neer op gemiddeld 2,9 hectare.
Tomatenteler: gemiddeld bijna 10 hectare
Daarmee is de gemiddelde grotere fruitteler onder glas overigens nog wel een heel stuk kleiner dan de gemiddelde grotere tomatenteler, die teelt op een bedrijf van 9,4 hectare. Voor paprika is het gemiddeld areaal van alle telers met meer dan 5.000 meter 7,7 hectare. Voor komkommers is dat 3,8 hectare.