Wat wordt de toekomst van de teelt van het zachtfruit in Nederland? Dit is een vraag die ik de afgelopen weken al diverse keren heb besproken met zachtfruittelers.
De huidige omstandigheden leiden soms tot lastige beslissingen. Door de huidige hoge gasprijzen en de gestegen kosten van grondstoffen, zoals meststoffen en substraat, zal op dit moment anders naar de toekomst van de teelt gekeken moeten worden. Is een najaarsteelt in de kas met bramen of frambozen nog rendabel?
Groothandelaren en retailers moeten zich inzetten voor een eerlijke prijs en duidelijke communicatie richting de telers
Samenwerken en communiceren
Een succesvolle toekomst voor het Nederlandse zachtfruit zit onder andere in samenwerken en communiceren tussen de verschillende partijen in de hele keten. Vanuit de plantenkwekers blijft het streven om planten van hoge kwaliteit te maken. Kwaliteit van planten is gebaseerd op plantlengte, en vooral op het aantal en de kwaliteit van de knoppen. Voor de teler is het belangrijk om nauwkeurig met de teelt om te gaan. Het gebruik van sensoren kan bijdragen aan het maken van teeltbeslissingen, omdat de plantbehoeftes in beeld worden gebracht.
Eerlijke prijs
Ten slotte moeten de groothandelaren en retailers zich inzetten voor een eerlijke prijs en duidelijke communicatie richting de telers. Dat prijzen met ups en down zullen gaan tijdens een seizoen blijft de realiteit, maar om Nederlands zachtfruit te behouden zal er kostprijs-plus geteeld moeten kunnen worden.
Ons samen inzetten voor het behoud van (h)eerlijk Nederlands zachtfruit is een doel waar alle ketenpartijen onderdeel van zijn en wat alleen samen bereikt kan worden.