Minister Schouten gaat internationaal pleiten voor verruiming van klasse 2-eisen voor AGF op basis van WUR-onderzoek dat tegelijk waarschuwt voor mogelijke risico’s.
Het ministerie van LNV heeft Wageningen University & Research (WUR) gevraagd onderzoek te doen naar scenario’s om meer product met vorm-, kleur- of schilafwijking toe te staan in het handelskanaal. Dat is het gevolg van de motie Faber tegen voedselverspilling. WUR vindt verruiming van klasse 2 dan het beste scenario, maar waarschuwt wel voor de gevolgen en pleit eerst voor meer onderzoek. Schouten schrijft op basis van het onderzoek nu bij de Europese Commissie te zullen aandringen op verruiming.
Effecten niet duidelijk
Volgens onderzoekers van de WUR is nog niet duidelijk wat de veranderingen in volumes zijn als eisen voor vorm, kleur en schil worden verruimd. Het gevaar bestaat dat telers negatieve effecten zullen ervaren als meer klasse 2 product de verkoop van klasse 1 verdringt. Ook leidt de maatregel mogelijk tot meer verspilling omdat minder product overblijft voor industrie dat gezien de kleinere volumes die misschien niet meer zal opnemen. De WUR-onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar bedrijfseconomische beslissingen van marktpartijen rondom classificatie. Zij kiezen vaak voor eigen specificaties aan groente en fruit. Ook is niet veel bekend over consumentenacceptatie van afwijkende kleur, afmetingen en vormen in het winkelschap.
Volume-effecten glasgroente
De onderzoekers van de WUR hebben voor appel, peer, paprika en tomaat onderzocht wat de effecten zijn van verruiming van klasse 2. Voor tomaten en paprika lijken de volume-effecten groter. Het is de vraag wat er met dit extra volume gebeurt. Lidl en AH pakken deze producten al meer op, maar de onderzoekers zeggen niets over marges die supermarkten hierop maken en het effect op de uitbetaalprijs voor telers. Ook houden de onderzoekers geen rekening met de grote exportstroom van de ‘Extra klasse’, waarbij de lagere klassen veelal in Nederland blijven.
Gesprekken supermarkten
Schouten heeft wel met supermarkten gesproken over het ruimer aanbieden van lagere klassen groente en fruit. Dat leidt tot een voorlopige afspraak en een gezamenlijk gevoel van verantwoordelijk. Of Schouten daarmee de risico’s van verdringing en lagere telersprijzen kan opvangen, wordt niet duidelijk uit haar Kamerbrief en het onderzoek van de WUR.