De twee onderzoekscentra voor waterbesparende glastuinbouw in Abu Dhabi en Riyad (Saoedi-Arabië) komen op stoom met betrokkenheid van Wageningen UR Glastuinbouw.
De bouw van het één hectare kascomplex in Riyad nadert de laatste fase. Eén van de onderzoeksdoelen is rassenkeuze in het complex, dat even groot is als Bleiswijk. “We willen kijken welke rassen nou het beste geteeld kunnen worden, de lokale of de Nederlandse”, zegt WUR-onderzoeker Jouke Campen, net terug uit Abu Dhabi.
In dat complex in de Verenigde Arabische Emiraten wordt al twee maanden komkommer geoogst van een Nederlands ras. De tomaten (eveneens Nederlands) kleuren rood. Dat wordt een spannende periode omdat de onderzoekers de effecten van diffuus glas willen testen in de klimatologische totaal verschillende omgeving dan Nederland. “Je zou verwachten dat er een groot verschil is met helder glas, maar tot dusver zien de twee compartimenten met helder en diffuus glas er nog hetzelfde uit. Het is te vroeg om daaruit conclusies te trekken.”
Landen in het Midden-Oosten hebben hun eigen programma’s opgezet om hun voedselveiligheid zeker te stellen. Waterbesparende glastuinbouw speelt daarin een sleutelrol. Mechanisch koelen lijkt daarbij kansrijk. ‘Wij kijken onder andere of je het systeem op basis van verdampingswarmte kunt vervangen door mechanische koeling, met airconditioning. Dat kost wel meer energie, dus we kijken hoe je dit kunt combineren met zonnepanelen. Ook meten we wat voor invloed dit heeft op de productie, waarbij we ook CO2 doseren’, aldus Campen in het blad Technisch Weekblad.