Doorgaan naar artikel

WUR en Enza in verbeteringsprogramma tomaat EU

Wageningen University & Research (WUR) en Enza Zaden nemen deel in een breed EU-tomatenprogramma voor eenvoudiger teelten.

Voor het nieuwe EU-onderzoeksproject HARNESSTOM is de komende vier jaar € 8 miljoen beschikbaar om op gebied van ziektegevoeligheid, droogte- en warmtetolerantie en kwaliteit vooruitgang te boeken.

Onderzoekers willen resistentiegenen in wilde verwanten van tomaat inventariseren en toepassen. In het verleden is veel op productie en smaak geselecteerd, maar daardoor zijn veel rassen kwetsbaar. In eerdere door de EU gefinancierde projecten is al een grote verzameling van genetisch materiaal van tomaten bijeengebracht. Die kennis wordt nu ingezet.

Enza in programma

Enza is de enige in Nederland gevestigde grote veredelaar in het programma dat gestart is vanuit Spanje met partners in Italië, Frankrijk, Israël, Hongarije en Taiwan. In een eerste fase worden alle bekende resistenties geïnventarisseerd door de partners. Het ligt voor de hand dat Enza de nieuwste ToBRFV-resistentie daar inbrengt tegen de gebruikelijke octrooirechten. Of dat tot een versnelling leidt van verspreiding van dat resistentiegen, is onduidelijk. In het persbericht wordt gesproken over bladschimmelziekte wat in Nederlandse kassen eigenlijk geen probleeem is. ToBRFV is wereldwijd een veel groter probleem.

WUR-inbreng

Binnen het project gaat professor Yuling Bai van de WUR-vakgroep Plantenveredeling één werkpakket leiden, met de titel ‘Verbetering van de resistentie tegen (opkomende) ziekten’. Dat is gericht op de karakterisering van nieuwe resistentiegenen in wilde verwanten van tomaat en de toepassing daarvan in veredelingsprogramma‘s. Ook Mathieu Joosten, hoofddocent fytopatologie van de WUR is betrokken bij dit project. Hij vermoedt dat het mogelijk is dat kennis over tolerantie voor klimaatverandering doorsijpelt naar ‘Nederlandse rassen’.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin