Doorgaan naar artikel

Wortelvlieg wordt hoofdthema in peenonderzoek

Wortelvlieg is een ongrijpbaar probleem in de peenteelt. Onderzoeks- en adviesbureau Delphy zoekt naar een beheersstrategie. Op de open middag peen op 10 oktober is dit een belangrijk thema.

Beheersing van de wortelvlieg is volgens Johan Wander, onderzoeker bij Delphy, een belangrijk thema voor toekomstig peenonderzoek. Wortelvlieg is in binnen- en buiteland een nog ongrijpbaar probleem in de peenteelt. Wortelvlieg is aanwezig in beschutte gebieden waar de vlieg een schuilplek heeft, zoals bosjes en hagen. Het beestje, een fractie kleiner dan de huisvlieg, komt af of de zoete geur van wortelen. Larven van de vlieg boren gangetjes in de peen. De schade is wisselend. Een plan van aanpak is dus gewenst.

  • Bruin verkleurd loof, wat is daar aan de hand? Johan Wander, onderzoeker bij Delphy, trekt wat peen op uit de rug. - Foto's: Petra Vos

    Bruin verkleurd loof, wat is daar aan de hand? Johan Wander, onderzoeker bij Delphy, trekt wat peen op uit de rug. – Foto’s: Petra Vos

  • Wander treft aan wat hij al vreesde: een aantasting door wortelluis. Dit beestje leidt tot onder meer vervormingen van de peen.

    Wander treft aan wat hij al vreesde: een aantasting door wortelluis. Dit beestje leidt tot onder meer vervormingen van de peen.

Inzet bestrijdingsmiddelen tegen wortelvlieg beperkt

Wander noemt diverse bestrijdingsmogelijkheden waarmee de beste combinatie moet worden gevonden. De mogelijkheden om insecticiden in te zetten zijn beperkt. Cruiser-zaadontsmetting mag vanaf 2019 niet meer en de werking van Coragen is niet afdoende. Benevia – op basis van de actieve stof cyazypyr – mag twee keer worden toegepast, maar heeft de enorme beperking van de zwaarste driftreductiemaatregelen.

Schoffelen tegen wortelvlieg

Een tweede bestrijdingsmethode is schoffelen. “Dat moet je afstemmen op de vlucht van de vlieg”, legt Wander uit. “We vermoeden dat als je de grond wat verschuift en droog houdt, de eitjes wat uitdrogen en de larven de peen moeilijker kunnen bereiken.” De vlucht van de vlieg is samen met De Groene Vlieg in kaart te brengen met plakvallen.

Uienolie verjaagt wortelvlieg

Een derde bestrijdingsmethode is uienolie. De wortelvlieg komt op de geur van peen af. De geur van uienolie verjaagt de vlieg.

Wortelvlieg hinderen met ‘muur’ van insectengaas

De vierde optie om schade van de wortelvlieg te voorkomen bestaat nog niet in Nederland: een 1 tot 1,5 meter hoge ‘muur’ van insectengaas plaatsen aan de kant van het perceel waar wortelvliegen vandaan komen. Bovenaan het gaas zit een neerwaartse hoek, waardoor de vlieg niet over het gaas kan kruipen. Deze hoek moet dus worden gemaakt. “In Frankrijk zie je dit al”, weet Wander, wiens missie is om het beste regime uit te zoeken om wortelvlieg buiten de peenpercelen te houden. “Hier zetten we de komende jaren op in. Ik heb er ook contact over met buitenlandse onderzoekers, want het speelt overal.”

  • Ondanks flink aangetast loof is onder de grond een mooie productie gerealiseerd.

    Ondanks flink aangetast loof is onder de grond een mooie productie gerealiseerd.

  • Nog een plaag in het wortelveld: onkruid. Deze zwarte nachtschade komt veel voor. "Ik schrik ervan, zo veel', zegt onderzoeker Wander.

    Nog een plaag in het wortelveld: onkruid. Deze zwarte nachtschade komt veel voor. “Ik schrik ervan, zo veel’, zegt onderzoeker Wander.

  • Zwarte nachtschade torent boven het peenloof uit. De planten concurreren met elkaar.

    Zwarte nachtschade torent boven het peenloof uit. De planten concurreren met elkaar.

  • Witte patronen op het blad zeggen Wander genoeg; hier heeft echte meeldauw toegeslagen. Bij aangetast blad kan de plant minder goed groeien.

    Witte patronen op het blad zeggen Wander genoeg; hier heeft echte meeldauw toegeslagen. Bij aangetast blad kan de plant minder goed groeien.

4 thema’s op open middag B-peen op 10 oktober

De bestrijding van de wortelvlieg is 1 van de 4 thema’s op de jaarlijkse open middag B-peen van onderzoeks- en adviesbureau Delphy op woensdag 10 oktober. Net als de afgelopen jaren stellen de broers Joop en Gerard Vedelaar in Nagele hiervoor een deel van een perceel beschikbaar.

De 4 thema’s zijn:

  • bestrijding van de wortelvlieg
  • biologische peenteelt
  • handwieduren besparen
  • innovatieve plantenvoeding plus het effect van middelen toegepast bij het zaaien tegen bodemgebonden ziekten

Een grote proef op het proevenplatform is die van Koppert. Het bedrijf laat onderzoeken wat het effect is van zaaizaadbehandeling en de biologische fungicide Trianum op diverse bodemziekten en op de plantengroei. Ook de biologische schimmelbestrijder Cedress doet – opnieuw – mee in de proef. Er liggen 6 combinaties die conform praktijk worden bewaard en komend voorjaar worden beoordeeld. “Ik ben heel benieuwd wat hieruit gaat komen”, zegt Wander. “Zo in het veld zie je geen verschillen.”

Volop onkruid, meeldauw en luis op peenplatform

Wat op het peenpatform opvalt, is de grote hoeveelheid onkruiden – zoals zwarte nachtschade, van klein tot groot – en vrij veel aantasting van echte meeldauw (wit gevlekt blad). De bruin verkleurde bladeren betekenen ook weinig goeds. Wander trekt een plant uit de grond en laat zien dat de aarde rond de wortels wit is. Dat betekent: wortelluis. Dat kost groei. Het is een plaag die heel wisselend aanwezig is. Vooral onder droge omstandigheden hebben de luizen het makkelijk.

De peen wordt dus wat geplaagd, maar er groeit desalniettemin een mooie opbrengst. De wortels staan uit te vullen, menig uiteinde stompt af. De gebroeders Vedelaar zijn content met de opbrengsten dit seizoen. Dat zit ’m allemaal in de grond, aldus de broers.

Helderheid in plantenvoeding op peenplatform

Wie duidelijkheid zoekt in de wirwar van plantenvoeding kan in 2 uurtjes peenplatform snel wat wijzer worden. Bedrijven laten zien wat ze in huis hebben en bezoekers kunnen de prestaties zelf beoordelen. Ook deelt Delphy de proefresultaten van vorig jaar.

Tenslotte is de rassenproef van Seminis het bekijken waard. Zit de concurrent van ’s lands grootste ras Nerac erbij? “Het ziet er niet verkeerd uit”, is alles wat Wander er over kwijt wil. De middag wordt afgesloten met een hutspotmaaltijd.

Share this

Petra Vos
Petra Vos

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin