Groenten & Fruit Actueel
||
Premium

‘Wortels lijken eerder verstikt te worden op ouder substraat’

"Ik verwacht dat het gewas de tropische hitte wel zal aankunnen, al is het natuurlijk nooit lekker", zei aubergineteler Tom Bos in Vierpolders halverwege vorige week. Op een bedrijf staat het gewas (ras Beyoncé) er groeizaam en krachtig bij. Op het andere hangen er meer vruchten aan en is de gewasstand generatiever. "We oogsten daar vlot door. Bij het tweede rondje in de week is de ondergrens voor te knippen vruchten verlaagd van 280 naar 260 gram."

“Ik verwacht dat het gewas de tropische hitte wel zal aankunnen, al is het natuurlijk nooit lekker”, zei aubergineteler Tom Bos in Vierpolders halverwege vorige week. Op een bedrijf staat het gewas (ras Beyoncé) er groeizaam en krachtig bij. Op het andere hangen er meer vruchten aan en is de gewasstand generatiever. “We oogsten daar vlot door. Bij het tweede rondje in de week is de ondergrens voor te knippen vruchten verlaagd van 280 naar 260 gram.”

Bos maakt zich wel wat zorgen over de aantasting van crazy roots op een van de twee bedrijven. “De gevolgen lijken heftiger dan andere jaren. Je moet nu oppassen dat de planten niet slap gaan en doffe vruchten gaan geven. Maar eigenlijk is de onbalans in de aangetaste planten het grootste probleem. Ik schat dat op die tuin 7 procent van de planten is aangetast.”  Het lijkt erop dat wortels eerder verstikt worden dan vorig jaar. “Misschien komt dat doordat de wortels makkelijk groeien omdat we de perlietmatten, na stomen, voor het tweede jaar gebruiken.” Om de watergift goed te houden laat Bos de druppelaars nu naast de pot rechtstreeks op de mat zetten. En natuurlijk gaat hij door met het doseren van waterstofperoxide in het gietwater om de Agrobacterium te bestrijden.

Mis geen enkel topverhaal van Groenten & Fruit

Dit Premium artikel is enkel beschikbaar voor abonnees.

Lees alle premium artikelen met eindeloze toegang

Speel beter in op jouw markt met actuele prijzen

Loop voorop in de sector met diepgaande inzichten

Beleef journalistiek van topniveau door collega’s, ervaren redacteurs én experts uit de sector.

Jeroen Verheul

Jeroen Verheul

Ton van der Scheer

Ton van der Scheer

Stan Verstegen

Stan Verstegen

Peter Visser

Peter Visser

Wekelijks up-to-date

Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.

Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers