Doorgaan naar artikel

‘Witte vlieg in raapstelen is een plaag’

“Voor de selderij en peterselie moeten we beter gaan plannen hoeveel we in het najaar nog telen om niet te veel product te hebben”, zegt bladgewassenteler Edwin Buitendijk in Ridderkerk.

De laatste zomerpostelein is eind september geoogst. “Op tijd zonnig en drogend weer heeft ervoor gezorgd dat de kwaliteit goed was, maar de vraag was niet zo groot. Op het einde van deze zomerteelt hebben de groenteboeren toch liever iets anders in het schap liggen.”

Bosjes raapstelen afspoelen

Elke 2 weken wordt 250 vierkante meter raapstelen gezaaid. “We oogsten om de dag, omdat de vraag niet groot is. De productkwaliteit is goed. Wel hebben we veel problemen met witte vlieg, waar we geen bestrijding tegen kunnen uitvoeren. Ze zijn van buiten van het naastgelegen spruitenperceel naar binnen in de kas gekomen. Omdat raapstelen ook een koolsoort is, gaan ze daarin zitten, want in de andere gewassen hebben we weinig last.”

Omdat witte vlieg in het gewas zit, zitten ze ook in de bosjes raapstelen. “Hierdoor zijn al enkele afnemers afgehaakt. Nu spuiten we elk bosje met de waterslang af om ze schoon te maken. Hiermee zijn ze voor 80% vrij van witte vlieg. Omdat we vroeg in de ochtend oogsten, is het nog koud. Witte vlieg gaat pas vliegen bij 25 graden Celsius. Er blijven dus enkelen in het bosje zitten, die we er niet uitspoelen.” Door het nattere en koudere weer wordt de plaag al minder.

Omdat er nu meer lucht door het gewas kan, is er minder kans op broei

Winterpostelein ruimer zaaien

Iedere 3 weken wordt 250 vierkante meter winterpostelein gezaaid. “Eerst hebben we de rijen op 25 centimeter afstand gezaaid. Nu doen we dat op 30 centimeter, omdat we te veel hebben om te oogsten. Door ze ruimer te zetten, kunnen we er langer over doen om te oogsten. Omdat er nu meer lucht door het gewas kan, is er minder kans op broei.”

De teler zaait vanwege het fijne zaad en de eenrijige zaaimachine met fijn kristalsuiker (1 kilo op 100 gram zaad). “Anders staat het veel te dik. Met fijn kristalsuiker gaat het zaaien goed. Fijn zand bevat toch nog te grove korrels, die het zaaigat in de machine kunnen verstoppen. Nadeel van suiker is wel dat als het in de winter vochtig is het snel gaat plakken.” Het gewas groeit goed. In week 45 oogsten we de eerste winterpostelein.

Te veel selderij en peterselie

De kwaliteit van de selderij en peterselie is goed. Door het warme weer wordt het gewas te lang, doordat er vanwege een lage vraag te weinig wordt geoogst. “Als het zo doorgaat met de afzet en we geen kouder weer krijgen, zullen we een deel moeten onderfrezen.”

Door de relatief hoge temperaturen komen de planten van de plantenkweker ook een week eerder af. De teler heeft twee keer peterselie gezaaid. De oogst hiervan is gaande en het product is van goede kwaliteit. “Van de geplante peterselie hebben we met oogsten gelijk een bosje; van het gezaaide product moeten we zelf nog een bosje maken.”

Buitenteelt zit in de weg

De gezaaide peterselie had de bladgewassenteler er nu niet bij willen hebben, want de geplante peterselie staat nu te wachten op de oogst. “De vraag naar dit product is slecht, omdat er van de buitenteelt nog volop peterselie komt. Dit zit elkaar in de weg.” In de zomer en voorjaar heeft de afzet goed gelopen met goede prijzen.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Edwin Buitendijk

is teler van bladgewassen in Ridderkerk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin