Doorgaan naar artikel

‘Witlofwortels vroeg rooien, want voorraad is beperkt’

“De witlofwortelen zijn volop in de groei.” Aan het woord is Aik Ruiter van Collectieve Onderneming Ruiter (C.O.R.) in Oostwoud. “De temperatuur is goed, maar de vochtigheid neemt toe, dus het is wel zaak phytophthora, sclerotinia en bladvuur onder controle te houden.”

Omdat gewasbeschermingsmiddelen niet zijn toegelaten, probeert Ruiter het gewas vitaal te houden met bladmeststoffen, zoals bitterzout. Dat de bladmassa in september zal afnemen, helpt ook. Volgens de teler ziet het er naar omstandigheden goed uit, waarbij hij doelt op het natte weer in de zaaiperiode. “We zien wel wat structuurbanen en hier en daar een vertakte wortel. Ook de aantallen zijn minder, maar we klagen nog niet.”

Grondmonsters

Eerder in de teelt is extra stikstof gestrooid, omdat grondmonsters uitwezen dat de basisgift door de regen ontoereikend was. Bijmesten doet Ruiter op basis van een grondmonster, maar ook de kleur van het blad is een indicatie. Bladmonsters neemt hij pas aan het einde van de teelt. “Als het stikstofgehalte daalt, weten we dat de pennen afrijpen.”

Vroeg rooien

Hij is voornemens al op 1 oktober te starten met rooien, in plaats van half oktober. “We hebben 12 hectare Ecrine staan, op vier locaties in de NOP, Schouwen Duivenland en Zuid-Nederland. De vroegste partij gaan ook maar 3 weken bewaren, waar 4 weken gebruikelijk is. Daarmee zijn we dan in totaal 3 weken eerder in productie.” Volgens Ruiter zijn daar wel risico’s aan verbonden. “Ze kunnen trager opkomen en waarschijnlijk moeten we ze wat meer temperatuur geven, maar dat kan kilo’s kosten.”

Voorraad uitsmeren

Het naar voren halen van de nieuwe oogst, heeft te maken met de beperkte voorraden. “De slechte partijen, er was immers veel kopphytopthora, hebben we het eerst weggewerkt. Daar zijn we nu doorheen, maar er is geen enkele partij helemaal gezond. We zitten nu weer op 75% van onze maximale productiecapaciteit.” Goed nieuws is dat prijzen aardig hoog zijn. In de zomer, toch al geen goede maand, was er nog een onverwachte dip op de op de Belgische markt. Tijdelijk produceerde Ruiter toen maar 40%. Door de voorraad uit te smeren, hoopt de teler het jaar goed af te sluiten.

Auteur: Marga van der Meer

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Aik Ruiter

Witlofteler in Oostwoud (Noord-Holland)

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin