Doorgaan naar artikel

‘Witlofwortels PlanetProof telen is onhaalbaar’

Witloftrekkers hebben grote vraagtekens bij het voorstel van het College van Deskundigen van Stichting Milieukeur (SMK) om ook de teelt van witlofwortels PlanetProof te moeten certificeren. Die teelt zit veelal bij akkerbouwers die zich dan specifiek daarvoor zouden moeten certificeren.

Het is onhaalbaar dat akkerbouwers zich voor één specifiek gewas in hun bouwplan gaan certificeren voor PlanetProof. Dat zeiden witloftrekkers vorige week op een bijeenkomst van vollegrondsgroente.net in IJsselmuiden. Die certificering zou wel moeten als het voorstel van het College van Deskundigen van SMK werkelijkheid wordt. De witloftrekkers baseren zich ook op het feit dat ze in de afgelopen jaar grote inspanningen hebben verricht zodat ‘hun’ worteltelers zich zouden certificeren. Die bereidheid bleek echter minimaal.

Extra kosten voor akkerbouwers

De certificering zou voor de akkerbouwers extra kosten met zich meebrengen. Naar verluidt zou de retail daarin tegemoet willen komen. Het is echter nog onduidelijk in hoeverre dat de extra kosten dekt. Ook brengt certificering extra eisen en administratie met zich mee. Daar zitten akkerbouwers niet op te wachten.

Drie akkerbouwers telen witlofwortels PlanetProof

Volgens de website van PlanetProof zijn drie akkerbouwers gecertificeerd. Bij een van hen gaat het om een verpakkingsstation. Als de plannen voor een gecertificeerde wortelteelt wel werkelijkheid worden, zouden nog circa 400 akkerbouwers zich moeten certificeren. Volgens de witloftrekkers is er gezien de certificeringsbereidheid in de afgelopen jaren geen enkele reden om te veronderstellen dat die er nu wel is.

Nauwelijks PlanetProof-witlof bij certificering

Als SMK het voorstel wel aanneemt en akkerbouwers zich niet willen certificeren voor de witlofwortelteelt, dan zou dat betekenen dat er vanaf het trekseizoen 2023/2024 niet of nauwelijks nog PlanetProof gecertificeerd witlof in de winkelschappen zal liggen. Momenteel is vrijwel alle witlof wel PlanetProof gecertificeerd, omdat vrijwel alle witloftrekkers dat zijn.

Lees ook: Eisen biodiversiteit in PlanetProof zorgen voor discussie

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin