“Nee, de kwaliteit en de hoeveelheid wortels vallen dit jaar echt niet mee”, stelt Dennis Blankendaal van Frysk Witlof in Sexbierum vast.
“Ik denk dat we gemiddeld op zo’n 130.000 wortels per hectare uitkomen. Zeker als je praat over de arealen waar het bij ons om gaat, dan scheelt het natuurlijk heel veel pennen als je gemiddeld zo laag uitkomt. Er zit ook niet echt een lijn in de herkomst, of ze nou uit Wallonië, Frankrijk, Zeeland, Duitsland of Flevoland komen overal heb je percelen van goed tot slecht, maar de lijn is toch wel dat er uiteindelijk minder vanaf zijn gekomen dan waarop we gerekend hadden.”
‘Redelijke krapte’
Als hij de geluiden bij andere telers hoort, dan is Blankendaal geen uitzondering. “Ik denk daarom dat er heel het seizoen 2020/2021 sprake zal zijn van een redelijke krapte aan witlof. Net als dit jaar zal in augustus/september waarschijnlijk helemaal een krapte ontstaan. Ik zeg het maar vast, dan kan de handel zich alvast zenuwachtig gaan maken, hoewel voorspellingen doen natuurlijk altijd lastig blijft.”
Rooischema overhoop
Qua rooivolgorde van de verschillende percelen uit de diverse regio’s liep het niet helemaal volgens planning. “We hebben de rassen niet op volgorde kunnen rooien, dan weer hier een perceel, dan weer daar, het liep echt flink door elkaar heen. Maar op dit moment hebben we bijna alles binnen zitten, op een paar hectare na. Daar ben ik wel blij om.”
Witlofmineervlieg rukt op
Het grootste probleem op het veld vormde de vroegtijdige aantasting door witlofmineervlieg. “In de wortels uit België en Frankrijk zit het behoorlijk. Het afgelopen groeiseizoen is dat echt een probleem geweest en het is zeker een probleem voor de toekomst dat extra aandacht vraagt. Ook in Nederland moeten we waakzaam zijn, want wij zien in proeftrekken al een vroege aantasting van deze mineervlieg. Hier rukt die dus ook op.”
Rassenschema
Frysk Witlof startte half oktober met het opzetten van Beguine en Ecrine nadat die wortels drie weken in de koeling hadden gezeten. De oogst liep van begin november tot in week 50. Sinds deze week is het Topscore wat de klok slaat en dat gaat door tot in januari/februari. Flexine en Vintor zijn de andere twee rassen in het trekschema.
Geen topproducties
Qua productie zitten de huidige wortels niet op het normale niveau van Frysk Witlof. “Nee, het is niet denderend, maar wat wil je. De opkomst was niet overal even goed, tijdens de droogte kon niet overal beregend worden en daardoor zijn de wortels niets te grof. Als de wortels wat langer in de koelcel hebben gezeten, zal de productie nog wel verbeteren, maar echte topproducties zullen het dit jaar niet worden, denk ik. Dat hoeft voor het eindresultaat uiteindelijk niet nadelig te zijn, maar dat weten we pas in de herfst van volgend jaar.”
Auteur Stan Verstegen