Doorgaan naar artikel

Witlof

‘Ik denk dat we rond 10 september het eerste zaaisel rooien’

Leen de Kok in Kerkwerve ontving deze week zo’n 80 cent tot 1 euro voor zijn witlof. Hij verwachtte dat de prijsvorming in week 27 wat zou aantrekken, vanwege acties bij enkele supermarktketens. De productie gaat al enkele maanden met het ras Vintor. Doorgaans gaat dat wel goed. Vorige week had hij een partijtje wortelen onder handen die op het veld wat ongelijk was weggegroeid, en bij de oogst net wat korter was geklapt dan eigenlijk goed was. “Aan de kortere wortels zie je niets, in het grovere deel vind je wat Phomakopjes. Het valt niet eens mee die wortels bij het opzetten uit te sorteren, want je ziet de verschijnselen dan meestal nog niet goed. Dat komt pas later…”
De watertemperatuur zit nu op 17,5 graden Celsius bij de start van de trek, aflopend naar 15,5 graden. De luchttemperatuur zit daarbij in de buurt.

Wortelteelt spreiden
De Kok laat zijn vroegste wortelen bij hem in de buurt op Schouwen-Duiveland telen, de middenvroege wortelen op Flakkee, en de rest in Flevoland. Daar is de grond wat zwaarder, daarom staan daar de wortelen die het langst bewaard blijven. “We kunnen hier niet beregenen, dat is ook een reden om die wortelteelt te spreiden.”

Beter witlof kopen
De Kok start de vroegste trek met het ras Jocker. Daar zal hij deze keer relatief vroeg mee moeten beginnen, want de voorraad ‘oude’ wortels is niet al te ruim meer. “We zijn al wel wat geminderd met opzetten, maar dat is ook vanwege de vakantieperiode. Wortels bijkopen is geen optie, gezien de prijzen die nu gevraagd worden. Dan kun je onderhand beter witlof kopen.”

Verschil in weer
Het ras Jocker is in drie keer gezaaid: op 28 april, 15 mei en 10 juni. “Ik denk dat we rond 10 september een deel van het eerste zaaisel gaan rooien. Die eerste wortels gaan dan anderhalve week in een goed koude cel. De planten van dit vroege zaaisel stonden binnen een week allemaal boven de grond, het was net in die periode goed warm.”
Aan de hand van groeigrafieken Van adviesbureau TTW leek het gewas in week 26 wel wat achter te gaan lopen. Dat is toen hersteld met een bladbemesting met spoorelementen plus 150 kilo KAS per hectare. Dat maakte dat het gewas weer snel bijtrok. “Ik ben vanmiddag nog even wezen kijken, de wortels zijn nu een centimeter dik met bladeren van 35 centimeter lang. Dat is al een heel gewas,” aldus De Kok op woensdag 27 juni. “Ik heb meer zorg over het tweede zaaisel, dat kwam aanzienlijk trager op gang. Daar kun je niets aan doen, want dat is puur een gevolg van het verschil in weersomstandigheden direct na zaai. Hier op het eiland heb ik ook nog een perceel met Flexine en Vintor naast elkaar. Een deel is meteen opgekomen, en een deel twee weken later, dat is gewoon een gevolg van het zaaimoment. Op Flakkee hebben we ook Vintor staan, daar is wel beregend, daar staat het er mooi op.”

Effect Safari
Wat de ziekten en plagen betreft, zijn het vooral duiven die er parten spelen. Verder valt in een perceel met Desir en Fakir het verschil in stand op. “Desir is Safariresistent en Fakir zou voor dat middel minder gevoelig zijn, maar het valt op dat Fakir er duidelijk geremd bij staat. In Desir zie je niets.”
Naast de bekende rassen heeft hij ook nog Vil 2171 als ras op proef. “voor de trek vanaf maart of daaromtrent. Dit ras moet gigantisch veel wortels geven. De stand is in ieder geval formidabel, dat kun je nu al zien.”

Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Leen de Kok

witlofteler

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin