‘Net getrouwd, twee lange dagen gefeest’
Rob de Boer in Spierdijk trekt vanaf eind mei het ras Vintor. Of beter gezegd: hij trekt het ras alweer. Vorige maand heeft hij er een weekje uitgelegen vanwege zijn trouwerij. Het feestadres was ergens in Polen, en de festiviteiten gingen twee dagen door. “Een groot feest, nog groter dan de kermis.”
Mooi op schema
In week 35 begon hij weer voorzichtig met oogsten. “Deze week draaien we weer op het oude niveau, met een productie van 80 tot 85 kilo per vierkante meter.” De watertemperatuur zit op 15 à 16 graden Celsius en de luchttemperatuur op 13,5 tot 14 graden.
De Boer startte vorige week ook met het opzetten van Symfonie. “Het zijn mooie wortels, soms wat aan de korte kant, maar niets om je zorgen over te maken. We zitten al met al mooi op schema, met na Symfonie nog een staartje Vintor. Daar zit geen ingewikkelde reden achter; Vintor staat simpelweg achter in de cel.”
Overal wel wat loos
De wortelteelt verloopt niet van een leien dakje. “We zitten op 7 plekken, en overal is er wel wat loos, vooral door het aanhoudend natte weer.” Op een perceel in Zeeland was het vooral in het voorjaar spannend, vanwege de droogte. Er lag wel een bron, maar 3 kilometer verderop en met te weinig capaciteit. “Ik heb onderhand een auto opgereden aan dat betreffende perceel. Om te kijken en om te dubben wat te doen. We hebben nog overwogen met tankwagens te gaan werken, maar dat is niet meer gebeurd. In de Noordoostpolder hadden we een mooi perceel, maar daar is in de tweede helft van mei een hagelbui overheen gegaan. Daarna bleef het zo nat, dat overzaaien niet kon. Dat heeft zich al met al nog behoorlijk hersteld, maar er ligt toch een hectare met wegvalplekken.”
Flink bijbemesten
“Wat die regen van de laatste weken betreft zijn we hier in de Wieringerwaard buitengewoon ‘verwend’. Elke dag denk je in de ochtend dat het wel droog zal blijven, en altijd zie je het in de middag weer dicht trekken. De laatste weken is het werkelijk bijna elke dag raak. Je vindt dat ook terug in de grondmonsters. De grond is bijna altijd ver leeg, dus je moet flink bijbemesten. In de Noordoostpolder hebben ze dat al eerder gedaan, maar daar zie je het gewas dan vooral bovengronds flink bijgroeien met trammelant als smet en een achterblijvende wortelgroei tot gevolg.”
Bron: Groenten&Fruit – Auteur: Joost Stallen