“De zomerteelten lopen af en maken ruimte voor de winterteelten van andijvie, paksoi, amsoi en selderij”, zegt bladgewassenteler Gert Kooijman in Ridderkerk.
In week 44 zijn van 1.000 vierkante meter de laatste snijbonen geoogst en het gewas gerooid. “Deze snijbonen waren van goede kwaliteit. Het naseizoen heeft nog een behoorlijk productie opgeleverd, omdat we langer konden telen. Vorig jaar plukten we van 3.500 vierkante meter rond de 5.000 kilo snijbonen. Dit jaar is dat van dezelfde oppervlakte 5.800 kilo. De prijzen zijn nu ook beter dan een jaar geleden.”
Bonengewas van geel naar groen
De spint- en tripsplaag heeft wel voor schade in het gewas gezorgd. In de periode juni tot eind oktober is er drie keer met Siltac gespoten. De eerste keer volvelds, omdat er nog geen natuurlijke vijanden waren uitgezet. Na het spuiten met Siltac zijn er steeds galmuglarven Aphidoletes aphidimyza en roofmijten Phytoseiulus persimilis uitgezet. “We weten niet of het middel of de galmurglarve of een combinatie van deze twee ervoor hebben gezorgd dat de tripsplaag onder controle kwam. Het najaarsweer met koudere en vochtiger nachten en kortere dagen zijn in ons voordeel gaan werken. Spint houdt niet van vocht. Het bonengewas is van geel weer groen geworden.”
Nog groene peterseliegewassen
In week 44 is de achtste oogstronde van krul- en platte peterselie gaande. Per week oogst hij nog 600 kilo, waarvan 400 kilo krulpeterselie en 200 kilo platte peterselie. “De kwaliteit van deze producten is de hele zomer al en nu ook nog goed. Het gewas is mooi groen, maar het is wel de vraag of dat in november ook nog zo is.”
Tegen rupsen is met Siltac gespoten. Door het vochtige najaarsweer heeft het gewas meer last van schimmels, zoals het wit (echte meeldauw). Hiertegen is in week 42 met Paraat gespoten. “Dat heeft goed geholpen, want het wit is weg.”
Voor het eerst amsoiteelt
In oktober zijn er iedere week 2.000 stuks amsoi geplant. “Dit gewas hebben we nog nooit eerder geteeld, maar op verzoek van de handel proberen we dit. Zij willen in november product afnemen.” Vanaf half november worden nogmaals vier weken achtereen 2.000 planten per week geplant.
“Het gewas groeit hetzelfde als paksoi en staat er mooi op.” De eerste oogst wordt in week 46 verwacht.
In week 40 is ook de eerste paksoi geplant. In week 44 staat er 4.000 vierkante meter van deze teelt. Het gewas groeit goed en zorgt voor weinig problemen. In week 44 zijn de kroppen al op gewicht van 300-400 gram voor de eerste oogst. In week 43 is tegen rupsen gespoten met Xentari. “Dit middel werkt goed tegen rupsen.”
Langzame groei andijvie
“De andijvie groeit langzamer dan paksoi en begint een kropje te vormen. We verwachten half november de eerste oogst.” Om de groei te bevorderen heeft de teler een keer de bodemverbeteraar Aquafoam meegegeven met de regenleiding. “Dat werkt goed. Als er een plek is waar de plantjes achterblijven, gieten we daar een beetje bodemverbeteraar bij. We zien dan na een week dat de andijvie opknapt.”
Onkruid in selderij
De 5.000 vierkante meter selderij, die ook in fases is geplant, is mooi gegroeid. De eerste oogst was eind week 44. “We trekken de selderij uit de grond of snijden het af, maken er bosjes van minimaal 100 tot 120 gram van en spoelen met water de grond eraf.
Het probleem in deze teelt is het onkruid, dat de teler met schoffelen en rijenfrees probeert weg te houden. “Vogelmuur is een miniklimplant die in het gekartelde blad van selderij blijft hangen. Dat is vervelend met oogsten, want dit onkruid moeten we eruit halen.”
Auteur: Harry Stijger