De broers Bas en Pieter Huijser telen sinds 1997 bloemkool in Oud-Beijerland in de Hoekse Waard. Dat doen ze op wat Bas aanduidt als ‘serieuze klei’. Ze telen van ‘vroeg tot laat’, het afgelopen jaar ging dat al aardig in de richting van ‘jaarrond’.
De oogst van de laatste herfstbloemkool eindigde pas ergens tussen 15 en 20 februari. “Dat is ons zo niet eerder overkomen. En de opbrengst was ook nog niet eens zo verkeerd.” In de week van 21 maart sneden ze hun eerste winterbloemkool, van het ras Bilbao. Met de oogst van de eerste winterbloemkool zijn de broers nooit de eersten. “Vanwege de grondsoort haalt dat niets uit, we zouden in het begin alleen tienen snijden.”
Gaatje in de oogst
Huijser verwachtte op 30 maart nog een paar dagen Bilbao te oogsten. “Daarna valt er een gaatje. Het volgende ras is Corella, dat werkt blijkbaar wat langer op het gewas. Bilbao was trouwens relatief vroeg rijp. Volgens de planning had die in de eerste week van april pas afgeoogst moeten zijn, maar door het weer in maart is dat naar voren getrokken.” Het wintergewas kreeg het dit voorjaar vooral te verduren door het stormachtige weer in februari.
In februari werd het strontnat, we konden het doek er toen niet afhalen
Stormwind
Om de duiven weg te houden, is het gewas in januari onder doek gelegd. “In februari werd het strontnat, we konden het doek er toen niet afhalen. Daarvoor zorgde wél de stormwind. Maar tevoren had het al flink liggen klapperen, daar werd het blad niet mooier van. De kool heeft daar overigens niets van geleden, die is mooi en heeft ook nog aardig geld opgebracht.” Begin week 13 stond de prijs wel even onder druk, na het mooie weer in het afgelopen weekend. “Winterbloemkool groeit onder zulke omstandigheden als een raket.”
Vroege kool
De eerste vroege kool met Easytop in WP64-trays ging in week 9 al de grond in. “Normaal krijgen we de eerste planten in week 10, ik had gebeld of het deze keer wat vroeger kon.” De basisbemesting bestond uit 700 kilo KAS per hectare.
Auteur: Joost Stallen