Vandaag zijn de GreenTech Innovation Awards uitgereikt tijdens de virtuele opening van GreenTech Live & Online.
In de categorie Sustainability won Van der Ende Groep met de Nexus High Performance Reverse Osmosis (HPRO). In de categorie Concept is Sensor Factory met CELINE de winnaar en in de categorie Innovation ISO Group met de ISO Grade 8000.
Ontzilting
De winnaar in de categorie Duurzaamheid is de Nexus High Performance Omgekeerde Osmose. Deze installatie is een waterontziltingssysteem dat minder energie verbruikt en een hoger terugwinningspercentage oplevert dan een conventioneel RO-systeem, met behulp van slimme bewerkingstechnologie. Het maakt efficiënter en verantwoord gebruik van de waterbron, wat resulteert in een lager verbruik van ruw water en minder afvalwater.
De jury schrijft: “Geweldig idee om AI (Artificial Intelligence, red.) te gebruiken om de RO-efficiëntie te verhogen. En meer innovatieve en hoog verwachte impact op duurzaamheid.”
Voedingsstoffen meten
In de categorie Concept won het product CELINE. Met dit product kan het gietwater naar wens worden aangepast. Alle voedingsstoffen worden continu, realtime, gemeten met CELINE. Deze realtime data, gecombineerd met een individueel voedingsdoseringssysteem, maakt het mogelijk om het ideale gietwater te creëren dat altijd stabiel en controleerbaar is, ongeacht de omstandigheden. 5% meer opbrengst, verbeterde kwaliteit van het gewas en vermindert water en mest. De jury: “Goed idee dat nog niet is opgelost en goed voor het besparen van voedingsstoffen en water in realtime.”
Lees verder onder de tweet.
We’d like to sincerely congratulate the winners of the #GreenTech Innovation Awards: CE-Line BV with CELINE (Concept), @vanderendegroep with Nexus High Performance Reverse Osmosis (Sustainability) and ISO Group with ISO Grade 8000 (Innovation)! https://t.co/ZU9JtRHRDT pic.twitter.com/oynZgmM99a
— GreenTech (@GreenTechRAI) October 20, 2020
Jonge planten sorteren
In categorie Innovatie is ISO Grade 8000 de winnaar. Het is een machine die jonge planten kan sorteren op basis van kunstmatige intelligentie en 3D-beeldvorming. Met de nieuwste technieken in AI is de teler in staat om op veel verschillende eigenschappen van de plant te sorteren waardoor het sorteerproces veel nauwkeuriger wordt en met de unieke grijptechniek is het mogelijk om jonge planten op te pakken en terug te plaatsen in een lege tray. In het juryrapport staat: “Samenwerken met een strategische partner en indrukwekkende technologiecombinatie.”
Bredere blik
Juryvoorzitter Liselotte de Vries (TU Delft AgTech Institute) legt uit: “De drie winnende innovaties keken verder dan hun eigen organisatie en lieten duidelijk zien hoe hun innovatie naar verwachting de hele keten zal beïnvloeden. De presentaties en uitspraken werden ondersteund met getallen en figuren. Samenwerken met partners was ook een parameter die de winnaars naar hogere cijfers hielp. De winnaars introduceerden een nieuwe aanpak of concept, terwijl anderen bestaande praktijken verbeterden.”