Team IDEAS heeft het best gepresteerd in de vierde editie van de Autonomous Greenhouse Challenge bij WUR.
In de kasafdelingen voor de Autonomous Greenhouse Challenge bij Wageningen University & Research in Bleiswijk (WUR) heeft team IDEAS, met hun algoritme voor een autonoom aangestuurde teelt van dwergtomaten, de hoogste winst gehaald. Vanaf begin september tot half december namen de algoritmes de volledige controle over in de kas. Daarin waren strategieën verwerkt voor de hoeveelheid belichting, verwarming, CO2 en water dat hun gewas kreeg, de hoeveelheid planten per vierkante meter en het moment dat er geoogst moest worden.
Bij het bepalen van de winnaar was het belangrijkste aspect de netto winst die de teams maakten, met het aantal rijpe tomaten/m2 in de teeltperiode minus de teeltkosten.
Plantdichtheid doorslaggevend
Wat IDEAS uiteindelijk aan de winst hielp, was hun keuze om met zoveel mogelijk potten per vierkante meter te telen. Stef Maree, als datawetenschapper bij de Challenge betrokken: “Het is gebruikelijk dat je gedurende de teelt de planten steeds iets verder uit elkaar zet, zodat alle bladeren voldoende licht krijgen en de plant een mooie vorm houdt. Maar voor een goede opbrengst blijkt dat dus niet nodig. De plantdichtheid van IDEAS was bijna twee keer zo hoog als die van de meeste andere teams, waardoor ze een veel hogere opbrengst hadden per vierkante meter per dag. Ook hun verdere teeltstrategie was goed. Zo teelden ze zuinig door veel gebruik te maken van energieschermen.”
Stap verder richting volledig autonome teelt
De vierde editie van de Autonomous Greenhouse Challenge heeft de glastuinbouw volgens Hemming weer een stap verder gebracht richting volledig autonome kasteelt. “Het loslaten van een algoritme op een kas, waarbij je na een paar maanden een volledige oogst hebt, bestaat in de praktijk nog niet. Er is nog geen enkele teler die dit geheel autonoom doet. Wel worden losse aspecten, zoals het autonoom reguleren van de temperatuur, al toegepast. Wij hebben laten zien dat je een teelt – op onderdelen als IPM na – volledig autonoom kunt aansturen. Natuurlijk zijn er nog genoeg uitdagingen en verbeteringen mogelijk, maar het bewijs dat je met een algoritme de eindstreep kunt halen, is er nu.”
Voor Maree heeft deze editie ook laten zien dat er soms wel ruimte voor telers is om hun standaarden los te laten en hun teeltstrategie aan te passen om zo de kosten te drukken.