Doorgaan naar artikel

Wiersma: Standaard zetten voor robotisering in tuinbouw

Het kabinet investeert de komende jaren in een landelijk dekkend netwerk van fieldlabs voor robotisering in de land- en tuinbouw. Dat zegt minister Femke Wiersma.

De minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur kondigde deze fieldlabs gisteren op het Nationaal Tuinbouwcongres in Katwijk aan, als een uitwerking van wat in de Miljoenennota het nationaal programma experimenteerlocaties voor innovatie genoemd is. Robotisering van de tuinbouw noemt zij ‘logisch en onvermijdelijk’.

Wiersma sprak op het congres van Greenports Nederland van ‘een gidsrol’ voor de Nederlandse tuinbouw om ‘wereldwijde uitdagingen’ tegemoet te treden. In dat kader noemde ze voedselzekerheid en klimaatverandering die de voedselproductie onder druk zet.

‘Een echte standaard is er niet’

Ze erkende onmiddellijk dat er op de teeltbedrijven ‘al van alles rondrijdt en -vliegt’. “Maar een echte standaard is er niet.” Aan de sectoren tuinbouw en techniek daarom de taak om in die fieldlabs werk te maken van het doorontwikkelen, testen, valideren en demonstreren van robotisering die klaar is voor de markt.

In haar speech schetste Wiersma een toekomst waarin in kassen over heel de wereld AI teeltbeslissingen kan nemen op basis van data van de beste tuinders, uit Nederland. “Jullie hebben de wereld veel te leren en jullie hebben mij veel te leren. Dan zal ik zorgen voor werkzaam beleid.”

Geen product in de tuinbouw is hetzelfde

Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Greenports Nederland plaatste, nog voordat Wiersma over die standaard voor tuinbouwrobotisering begon, al kanttekeningen. “Geen product in de tuinbouw is hetzelfde. Er is een groot verschil tussen de open en de bedekte teelten. Of tussen potplanten die makkelijk naar de robot toe kunnen bewegen en bijvoorbeeld al die verschillende soorten tomaten, die door een mensachtige robot geplukt zullen moeten worden. Een type robot dat nog in de kleuterschool zit.”

Robotisering maakt tuinbouw aantrekkelijker

Het congres ziet overigens in de aandacht, die er nu is voor robotisering van het werk in de tuinbouw, een groot voordeel. Het maakt een carrière in de tuinbouw veel aantrekkelijker. Dat beaamt ook spreker André Troost, ceo van Lely. “Als wij vacatures omschrijven met de nadruk op koeien en melkrobots, dan levert dat bijna geen reacties. Zeggen we: Kom werken bij de grootste producent van robots in Nederland, dán stromen de sollicitaties binnen.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin