De genomineerden voor de verkiezing van Agrarisch Ondernemer van het jaar 2025, Beste Food&Agri Startup 2025 en Jong Agrarisch Talent 2025 zijn bekend.
De genomineerden voor de verkiezing van Agrarisch Ondernemer van het jaar 2025, Beste Food&Agri Startup 2025 en Jong Agrarisch Talent 2025 zijn bekend. Deze toppers strijden in hun categorie om de titel. Donderdag 27 maart wordt bekend wie zich de winnaars mogen noemen.
De verkiezing van Agrarisch Ondernemer van het jaar wordt dit jaar voor de 29ste keer gehouden. Vijf agrarisch ondernemers gaan de strijd aan om de titel. Het gaat om Bert de Bruijckere van akkerbouwbedrijf en veehouderij De Bruijckere Versyck in Aardenburg (Zld.), Henk Boer van Herenboeren Assen Hof van Rhee in Rhee (Dr.), melkveehouder Emiel Koskamp in Aalten (Gld.), Jan van Genderen van aardbeienkwekerij Royal Berry in Bemmel (Gld.) en Edward Satkowski-Nijk van Nijk Groep in Almen (Gld.)
Deze ondernemers scoren op aspecten als innovatief ondernemerschap, ondernemen met oog voor de omgeving en een gezonde financiële bedrijfsvoering. Ze hebben niet alleen passie voor hun bedrijf, maar durven ook buiten gebaande paden te treden en hebben een duidelijke visie op de toekomst.
Bij de drie verkiezingen is Jan Vullings, algemeen hoofdredacteur van Misset, de overall juryvoorzitter. De jury voor de beste Agrarisch Ondernemer staat onder leiding van Ger Koopmans, voorzitter van LTO Nederland. De andere juryleden zijn Rens Buchwaldt (lid van bestuur Wageningen UR), Jasper en Afke Baukje Spierings (Agrarisch Ondernemers van het jaar 2024), Nicolette Klijn (directeur Skal Biocontrole), Marc Jansen (algemeen directeur Centraal Bureau Levensmiddelenhandel) en Alexander van der Lely (voorzitter van de Raad van Commissarissen Lely). Secretaris is Jan Vullings. De partners van deze verkiezing zijn Hardeman Veenendaal, Rabobank en het ministerie van LVVN.
De jury brengt aan alle genomineerde ondernemers een bezoek. Tijdens de feestelijke uitreiking op 27 maart wordt bekend wie zich de winnaar mag noemen en een geldbedrag ontvangt van €12.500. De bezoekers van agrarischondernemer.nl kunnen stemmen op hun favoriet. De ondernemer met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs, een bedrag van €2.500.
Food&Agri Start-up
Voor de derde keer zijn er kandidaten genomineerd voor de titel Beste Food&Agri Start-up. De nominaties gaan dit jaar naar Upstream Foods, Chill Bits en Lokalist: drie innovatieve start-ups in de food- en agrisector. De jury keek onder meer naar in hoeverre hun dienst of product bijdraagt aan marktoplossingen, financieel inzicht, sociale impact en duurzaamheid.
Orfirah Hogeman-Helstone is de nieuwe juryvoorzitter. Verder bestaat de jury uit Henk Kievit (hoogleraar Entrepreneurship & Ecosystems aan Nyenrode Business Universiteit) en Maurits Burgering (programmadirecteur Thematic Technology Transfer Circular Technology (TTT-CT) Wageningen UR). Secretaris is Jan Vullings. De partners van de verkiezing zijn Rabobank en Topsector.
De genomineerde start-ups presenteren via een pitch hun dienst of product bij de jury. Hieruit volgt een winnaar, die op 27 maart bekend wordt gemaakt. De winnaar ontvangt €2.500, een consult met een innovatiecoach, een gesprek met een expert in start-ups en scale-ups, en een uitgebreid mediapakket ter waarde van €2.500.
Jong Agrarisch Talent
Dit jaar is er een nieuwe categorie toegevoegd aan de verkiezing: die van Jong Agrarisch Talent van het jaar. Met deze nieuwe verkiezing wil de organisatie samen met de partners – het ministerie van Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), Interpolis, Rabobank en Nedap – jonge agrarisch ondernemers in de spotlights zetten. Hiervoor konden talenten tot en met 35 jaar zich aanmelden. Voor Jong Agrarisch Talent zijn drie kandidaten genomineerd: Albertine Ekkels, Folkert Botma en Michelle Thijssen.
De jury, onder voorzitterschap van Afke Baukje Spierings, heeft gelet op aspecten zoals innovatie, veranderingsbereidheid en het omarmen van nieuwe technologieën. De jury van Jong Agrarisch Talent bestaat verder uit Heleen van Loon (docent Aeres Hogeschool) en secretaris Jan Vullings, hoofdredacteur Boerderij en Groenten&Fruit. De winnaar ontvangt €2.500 en ondersteuning zoals een coachingstraject met een innovatiemakelaar of businesscoach.
De agrarisch talenten krijgen voorafgaand aan de verkiezing een uitgebreide pitchtraining van Imagro, waarna ook zij een pitch voor de jury doen. Op 27 maart wordt bekend wie van hen zich hét talent van het jaar mag noemen!
De Bruijckere-Versyck in Aardenburg (Zld.) is een gemengd bedrijf met vier takken die elkaar versterken: gangbare akkerbouw met een focus op pootaardappelen, een biologisch akkerbouwbedrijf, een bedrijf met 1-ster vleeskuikens en een gewasbeschermingsmiddelenhandel. Duurzaamheid is belangrijk: zo is het bedrijf gasloos en beschikt het over een eigen waterbassin voor beregening. Foto: Peter Roek
Herenboeren Hof van Rhee Assen met als agrarisch bedrijfsleider Henk Boer, is een coöperatie van huishoudens uit Assen en omgeving die 500 monden voedt. Het is het negende boerderij die volgens het Herenboerenconcept werkt. Kenmerken zijn natuurinclusief werken, zonder gewasbescherming en kunstmest. Op de boerderij worden zo’n 50 soorten groenten, aardappelen en fruit verbouwd. Foto: Mark Pasveer
Melkveehouderij Koskamp in Aalten (Gld.) is een samenvoeging van familiebedrijven, die via grondgebonden groei heeft geleid tot een grote melkveehouderij met 135 melkkoeien. Op dit moment bouwen ze een vrijlevenstal en staat de aanleg van een kalverweide op de planning. Verder richt Koskamp zich op het kruisen van rassen om zo een sterke koe te fokken die makkelijk te houden is. Foto: Hans Prinsen
Royal Berry in Bemmel (Gld.) van ondernemer Jan van Genderen produceert jaarlijks 8 miljoen kilo aardbeien van acht verschillende rassen. Die worden met 300 medewerkers zowel in kassen als in tunnels geteeld en ‘supermarkt klaar’ aangeleverd. Goede afspraken met klanten, betrouwbare levering en communicatie en de hoge kwaliteit aardbeien, zijn sterke punten van dit bedrijf. Foto: Koos Groenewold
Nijk Groep van ondernemer Edward Satkowski-Nijk is actief op verschillende terreinen in de agrarische sector. Nijk Groep begon ooit met agrarische dienstverlening en is nu ook actief met een akkerbouwbedrijf en een biologisch pluimveebedrijf met 16.000 leghennen op locaties in Almen en Eefde. Daarnaast houdt Nijk Groep zich bezig met de aanleg en recycling van druppelirrigatie. Foto: Jan Willem Schouten
Albertine Ekkels (34) uit Nijeveen (Dr.) heeft in maatschap met haar echtgenoot en compagnons een melkveebedrijf. Ze deed ervaring op in het biologisch melkveebedrijf van haar ouders. Haar droom is het beschikbaar stellen van vergader/feest/flexplekken via een overzichtelijk boekingssysteem. Foto: Andrea van Schaik
Folkert Botma (35) uit Engwierum (Fr.) heeft een biologisch akkerbouwbedrijf waar hij zich bezighoudt met regeneratieve landbouw. Hij verpakt en levert biogroenten aan zorginstellingen, horeca en consumenten. Een gezonde bodem, biodiversiteit en gezonde voeding zijn voor hem belangrijke thema’s. Foto: Mark Pasveer
Michelle Thijsen (21) uit Rietmolen (Gld.) werkt twee dagen in de week als docent Veehouderij bij Aeres. Daarnaast is ze actief op het ouderlijk bedrijf, dat is omgeschakeld van gangbare naar biologische varkenshouderij. De toekomstige overname van het bedrijf wil zij combineren met lesgeven. Foto: Hans Prinsen
Upstream Foods gebruikt gekweekte vis-vetcellen als ingrediënt in nieuwe producten. Hierdoor levert Upstream Foods een bijdrage aan visvervangers, zodat minder in het wild gevangen of gekweekte vis nodig is. Dit helpt bij het herstel van ecosystemen en draagt bij aan het voorkomen van dierenleed. Foto: Jan Willem Schouten
Chill Bits van Maryze Zembowicz maakt ijsblokjes van pure fruit- en groentesappen uit reststromen. Door toevoeging van water ontstaat een lekkere, verantwoorde en 100% natuurlijke drank. Het gebruik van reststromen uit fruit en groente helpt voedselverspilling en CO2-uitstoot tegen te gaan. Foto: Peter Roek
Lokalist koppelt via een online platform het aanbod van boeren en andere voedingsproducenten direct aan de vraag van zakelijke en particuliere afnemers. Consumenten kunnen zo rechtstreeks inkopen bij de boer. Producenten vergroten hun afzet, waarbij de afhandeling wordt geregeld door Lokalist. Foto: Lokalist
Wekelijks up-to-date
Twee keer per week gratis het laatste tuinbouwnieuws en inzichten in je inbox.
Sluit je aan bij meer dan 9.000 andere nieuwsbrieflezers