Achter de schermen formeren Koolmees en Remkes ijverig door. Wat kan de tuinbouw verwachten van een voortzetting van Rutte 3?
Volgens de laatste peiling door Maurice de Hond op 21 november hebben de vier partijen, die in maart met behoud van hun gezamenlijke Kamermeerderheid uit de verkiezingen kwamen, nu nog maar 59 van de 150 zetels in handen. Alleen ChristenUnie staat niet in de min, maar wint zelfs een zetel: van 5 naar 6.
Carola Schouten zit misschien daardoor net iets minder ongemakkelijk op haar stoel aan de formatietafel. Als (demissionair) landbouwminister én vice-premier is zij veruit de gewichtigste van de vier secondanten die hun politiek leider terzijde staan. Haar aanwezigheid kan betekenen dat het belang van een goede agrarische paragraaf in dat langverwachte regeerakkoord in ieder geval niet onderbelicht blijft.
Wie op ministerpost LNV?
Maar agrarisch zal vast en zeker vooral gaan over boeren en stikstof, de nagel aan de doodskist van haar ministerschap. Want als de geluiden uit de wandelgangen kloppen, is Schouten niet van zins terug te keren op het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). De wellicht wat voorbarige vraag die we ons nu kunnen stellen: wie moet het dán gaan doen op LNV? Wil er nog een CDA’er een gooi doen naar … ja, naar wat eigenlijk? Met nog maar 5 zetels in eerdergenoemde peiling zijn de Christen-Democraten inmiddels kleiner dan ChristenUnie, de partij van Segers en Schouten. En vooral kleiner dan de BoerBurgerBeweging, die nu op een sensationele 8 zetels in de peiling staat.
Andere dossiers belangrijker
Met die winst kun je je afvragen of er überhaupt nog boeren en tuinders over zijn die CDA stemmen. En kan een CDA-minister op LNV daar nog wat ten goede aan veranderen? Voor menig tuinder zal de bezetting op LNV van minder belang zijn dan het beleid dat Rutte 4 gaat voeren op de dossiers arbeid, energie en klimaat. Daar laat D66 zich vast niet bij weghouden.