Doorgaan naar artikel

Westlander verkoopt drie supers aan AH

De Westlandse supermarktondernemer Edward Koornneef heeft zijn drie AH-supers verkocht aan Ahold Delhaize. Misschien omdat ie meer vrijheid wilde?

Je hebt bekende en minder bekende supermarktondernemers. Een van de allerbekendste namen is zonder twijfel Björn Kuipers. Vooral natuurlijk befaamd om zijn kunsten met het scheidsrechtersfluitje. Maar dat de onkreukbare Oldenzaler ook mede-eigenaar is van een supermarkt (een Jumbo) is ook een redelijk ruim verspreid stukje feitenkennis.

Tot 2014 was Kuipers zelfs eigenaar van drie C1000-winkels. Eentje werd de Jumbo die hij nu nog steeds bestiert, de twee andere supers verkocht hij volgens Wikipedia aan Albert Heijn.

Drie grote supers

Eenzelfde soort beweging heeft een andere vooral onder Westlandse tuinders nogal bekende supermarktondernemer nu gedaan. Edward Koornneef heeft zijn AH-supermarkten verkocht aan Ahold Delhaize. Drie mooie, grote AH-supers, met in totaal 500 man personeel, in Naaldwijk, Honselersdijk en Wateringen. Midden tussen de kassen. En niet zo vreemd dus dat Koornneef in zijn supers net even wat meer aandacht besteedde aan Westlands product dan in de doorsnee AH het geval is.

Koornneef rept van toe zijn aan een nieuwe uitdaging. Hoewel hij zich naar buiten toe nooit actief als flamboyante ondernemer heeft geprofileerd (een interview met Groenten & Fruit heeft hij steeds afgehouden), kan het toch zo zijn dat hij is gaan verlangen naar meer speelruimte.

Franchiser aan de leiband

Denkt niet toch stiekem ook menig tuinder: is zo’n supermarktondernemer die als franchiser een super van een bepaalde formule drijft nou wel echt een ondernemer te noemen? Loopt zo’n man niet van ’s ochtends tot ’s avonds aan een kort leibandje?

Tuinder voegt zich in beleid

Of is de tuinder anno 2016 toch een stuk verder opgeschoven in zijn denken? Naarmate tuinders grotere en duurdere bedrijven zijn gaan runnen, zijn er ook steeds meer tuinders zich gaan voegen in het afzet-, het personeels-, het energie-, het ict- en het financieel beleid van de veel hechtere telerscoöperaties waar ze deel van uit zijn gaan maken.

Je voegen naar wat die ene energiemanager of die ene personeelsdirecteur heeft bedacht voor het gas en de mensen van een hele reeks verder toch nog steeds zelfstandige tuin bouwbedrijven, dat zou je ook lopen aan een leiband kunnen noemen.

Benieuwd naar ondernemerslessen

De vergelijking tussen een franchiser bij een mega-retailer en een tuinder binnen een coöperatie gaat maar zó ver. Maar toch zouden we graag eens horen wat voor ondernemerslessen deze franchiser heeft voor al die tuinders die indirect zo enorm afhankelijk zijn van diezelfde retailers als die ene waarmee hij te dealen had.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin