De gemeente Westland stelt haar braakliggende bouwgronden beschikbaar voor tijdelijke andere bestemmingen.
Wie een idee heeft voor het tijdelijk anders gebruiken van braakliggende grond en wil weten op welke locaties in Westland gronden beschikbaar zijn, kan vanaf 13 november terecht op de website van de gemeente Westland. Daar is alle informatie te vinden die een potentiële initiatiefnemer nodig heeft, zoals de omvang van de kavels en de spelregels. Op dit moment staan er 83 locaties op de site.
Als gevolg van de economische situatie, waardoor investeringen uitblijven, liggen er op verschillende plekken in Westland gronden braak. Bijvoorbeeld op plekken waar glastuinders moesten wijken voor woningbouwplannen, zoals in de Poelzone en tussen Poeldijk en ABC Westland. Ook heeft de gemeente gebouwen in tijdelijk beheer die voorlopig niet worden ontwikkeld. Het uitblijven van ontwikkelingen kost geld. Bovendien worden lege plekken in de leefomgeving als lelijk en onveilig ervaren. “De gemeente wil daarom meewerken aan initiatieven om gronden en gebouwen tijdelijk anders te gebruiken”, aldus wethouder Theo Duijvestijn. “Belangrijk is dat initiatieven de leefbaarheid vergroten. Ze mogen de gemeente geen geld kosten maar moeten als het enigszins mogelijk is economisch voordeel opleveren.”
Online check
De afgelopen maanden is de gemeente bezig geweest met de voorbereidingen om initiatieven voor het tijdelijk anders gebruiken van braakliggende gronden te stimuleren en in te vullen. Er worden regelmatig initiatieven ingediend, variërend van het organiseren van een evenement voor één dag en het realiseren van een moestuin tot het ontwikkelen van een zorgboerderij. In het centrum van Naaldwijk werd op een braakliggend terrein een parkeerplaats aangelegd en in het oude gemeentekantoor in De Lier zijn tijdelijk ondernemers gehuisvest.
Op de website kunnen inwoners snel een check doorlopen om te zien of hun initiatief klaar is om in te dienen. Met behulp van de kaart kunnen zij kijken op welke locatie zij aan de slag willen. De gemeente geeft de indieners van plannen binnen drie weken duidelijkheid over de haalbaarheid van hun initiatief.