De onderhandelingen over een nieuwe cao Open Teelten zijn gestart.
De huidige cao loopt af op 30 juni. De werkgevers in deze sector streven naar een ‘realistische cao’, meldt LTO. Volgens de landbouworganisatie staat de sector onder druk door toenemende regelgeving, internationale spanningen en stijgende loonkosten.
Eric Douma, portefeuillehouder bij LTO, stelt dat arbeid van essentieel belang blijft in de plantaardige sectoren. “In vrijwel alle deelsectoren is sprake van personeelstekort, met name tijdens piekperiodes waarin veel handmatig werk nodig is. Internationale werknemers zijn daarbij onmisbaar.”
Loonkosten hoger in Nederland
Een onderzoek door adviesbureau Linxx in opdracht van de werkgeversorganisaties wijst uit dat de loonkosten in Nederland hoger zijn dan in Duitsland en België. Het verschil in loonkosten is tientallen procenten, voor verschillende typen personeel, zowel kort werkend als lang werkend, zo blijkt uit dat onderzoek.
De werkgeversorganisaties LTO Nederland, Anthos, KAVB en NFO zetten in op een loonontwikkeling die rekening houdt met de volgens hen al fors gestegen loonkosten. Ook willen ze de regeling seizoensarbeid aanpassen.
FNV: minimumloon € 16 per uur
Een recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie over de uitkering van overwerktoeslag aan parttimers komt ook op tafel. Eind vorig jaar oordeelde dit dat voor parttimers ook overwerktoeslag geldt, net als voor fulltimers. In nieuwe cao’s moeten de gevolgen hiervan verwerkt worden.
Vakbond CNV stelt dat er nog wel een paar noten gekraakt moeten worden. De vakbond is de onderhandelingen ingegaan met een looneis van 6%. FNV gaat voor een salarisverhoging van 7% en jaarlijkse automatische prijscompensatie. Het minimumloon zou volgens FNV minimaal € 16 per uur moeten zijn. Beide vakbonden willen ruimere reiskostenvergoedingen.