Nico Hoogendoorn in Slootdorp zat op woensdag 2 november nog volop in de oogst van zijn broccoli. Normaal oogst hij rond 5 november zijn laatste broccoli, niet anders dan de meeste van zijn collega’s. “Ik schat in dat eind deze week (44) 80% van de telers het erop heeft zitten.”
Bij Hoogendoorn loopt het dit jaar echter anders dan anders. Want als er geen gekke dingen gebeuren met het weer – en dat is ook niet gebeurd (red.) – snijdt hij de laatste broccoli rond half november. “De laatste planting is gewoon wat later de grond in gegaan dan normaal”, voert Hoogendoorn als argument aan.
Gokteelt
Normaal start de laatste teelt vanaf eind juli, dit jaar was Hoogendoorns land op dat moment ’tijdelijk op’. Daardoor werd hij gedwongen die laatste teelt te verschuiven naar begin augustus. “Het wordt dan eigenlijk een gokteelt, maar als ik kijk naar de kwaliteit dan is die gewoon top. Anders zit je nu vaak met een vlekje, of de kleur is eraf, of de kilo’s ontbreken. Deze keer is dat allemaal niet aan de orde, zo’n najaar geeft een heel ander resultaat. We snijden een teelt nu in vier keer weg.” De rassen zijn Parthenon en Triton, dit laatste ras is echt voor de najaarsteelt.
Hollands product
“Er zijn nog klanten voor dit Hollandse product”, aldus Hoogendoorn vorige week woensdag, hoewel er vanaf half oktober al Spaanse broccoli beschikbaar is. Volgens hem stappen de meeste inkopers in week 46 definitief over op Zuid-Europese broccoli. Van week 42 tot week 46 blijft het vaak open. Waar dan wordt ingekocht, is afhankelijk af van de situatie op dat moment. “Als je nu nog kwaliteit levert, en de klant is tevreden, dan is er dus niet altijd een reden om al over te stappen op buitenlands product.” Over de prijsvorming was hij vorige week niet enthousiast. “Die vind ik niet goed, deze broccoli gaat tegen erg scherpe prijzen weg.”
AUTEUR JOOST STALLEN