Bij SDG Paprika’s in Harmelen is Sjon de Groot redelijk tevreden over de ontwikkeling bij het paprikagewas.
“Al is goed te merken dat het veel te weinig licht heeft gehad. De zetting en plantbelasting is minder. Dat kost productie. Echte topproducties zullen het dus niet worden.” Van de wisselvallige weersomstandigheden ondervindt het gewas weinig hinder.
Als er een omslag mocht komen naar echt zomers zonnig weer, dan beschermt een diffuse coating op het dek de planten tegen overmatige instraling. Schermgebruik tegen de zon probeert de teler zo veel mogelijk te voorkomen.
Temperatuurinstellingen
Bij de klimaatinstellingen wordt 18 graden Celsius aangehouden in de nacht. Er wordt opgebouwd naar 20,5 graden overdag. Op het eind van de middag mag de kastemperatuur via de ventilatieregeling even naar 24 graden oplopen. Bij het CO2 doseren wordt zoveel mogelijk gestreefd naar een CO2-niveau van 750 ppm.
De watergift past zich via de stralingsinvloeden aan op de wisselende weersomstandigheden. De EC is redelijk stabiel. Er wordt een EC van 2,7 meegegeven, wat in de mat resulteert in ruim 3,5 mS/cm.
Je ziet veel planten met een beetje spintschade. Een mooi gezicht is dat niet
Voldoende biologie aanwezig
Aan plagen is er best aardig wat trips te vinden, maar er is daarbij ook voldoende opbouw van Orius te zien. Verder is er veel spint aanwezig. Phytoseiulus is echter eveneens in ruime mate aanwezig, om een echte uitbraak tegen te gaan. “Wel zie je veel planten met een beetje spintschade. Een mooi gezicht is dat niet.”
Inzet-schema tegen luis
De aanwezige biologie weet zijn populatie op peil te houden. Alleen tegen luis wordt tot week 20 nog volgens een schema uitgezet. Tegen luis moest eerder in de teelt twee keer een behandeling met Verimark uitgevoerd worden. Inmiddels begint luis weer een beetje op te komen, maar er zitten ook veel natuurlijke vijanden bij. “Ik denk dat die biologie het wel blijft redden.”
Auteur: Peter Visser