Doorgaan naar artikel

Wouter Duijvesteijn: ‘Weggezet in een hoek waar we niet thuis horen’

Teler Wouter Duijvesteijn ontwikkelt zich tot boegbeeld van de glastuinbouwsector, die in de media onder vuur ligt. “Ik denk dat elke tuinder een mooi verhaal te vertellen heeft.” Maar het blijft opboksen tegen ‘altijd dezelfde framing’: arbeidsmigranten, gas en gif.

Het programma 5 Dagen van NPO Radio 1 ging vorige week op bezoek in het Westland, onder meer bij Beyond Chrysant van Wouter Duijvesteijn. Aanleiding waren de uitspraken van Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Volgens Knot voegt de glastuinbouw in het algemeen en de sierteelt in het bijzonder weinig toe aan de economie en kan deze beter verdwijnen uit Nederland. Duijvesteijn mocht in de uitzending uitleggen aan radiopresentator Jo van Egmond hoe het werkelijk zit.

Hoe heb je de uitzending ervaren?

“Het was een relaxte sfeer. We zouden om 20.00 uur live gaan, en daarvoor hebben we samen naar een aflevering van Netwerk zitten kijken. Die was heel kritisch over de sierteelt onder glas. ‘We moeten het niet eens zijn met elkaar’, zei presentator Jo van Egmond. ‘Anders wordt het een saaie uitzending’.”

Je bent de laatste tijd vaker in het nieuws geweest als gezicht van de glastuinbouw. Hoe was het deze keer in vergelijking met andere keren?

“De discussie liep wel anders. Maar het is altijd dezelfde framing: de ellende van arbeidsmigranten, het gebruik van energie en gewasbeschermingsmiddelen. Kortom, een sector die veel overlast veroorzaakt, maar economisch niets toevoegt.”

Ik denk zeker dat andere telers ook een mooi verhaal kunnen vertellen, al beseffen ze dat niet altijd

Hoe reageer je daar op?

“Door de andere kant van het verhaal te vertellen. Dat we gas gebruiken om stroom op te wekken en de warmte en CO2 gebruiken voor de bloemen. Dat we bijna geen chemische middelen meer gebruiken.”

Is je boodschap aangekomen?

“Ik denk dat ik een aantal dingen heb kunnen nuanceren. Zeker in een live uitzending gaat dat goed, want daar kunnen ze niet in knippen. Maar dat kan de luisteraar beter beoordelen dan ik.”

En twee weken geleden op de radio?

“Dat was in ’Je geld of je leven’ met Jan Willem Wesselink. Die was scherper, zonder voorgesprek. Maar na de uitzending hebben we een heel leuke discussie gehad. Voor Wesselink was het gesprek veel positiever verlopen dan hij had verwacht. Hij wil graag langskomen op mijn bedrijf. Dat lijkt me leuk.”

Waarom doe je zo vaak mee in programma’s?

“We moeten blijven uitdragen wat we doen. Ik denk zeker dat andere telers ook een mooi verhaal kunnen vertellen, al beseffen ze dat niet altijd. Iedereen is bezig met verduurzaming op zijn eigen manier.”

Kost dat niet heel veel tijd?

“Dat klopt. Maar ik vind dat de glastuinbouw zijn verhaal moet vertellen, en dat iedereen daaraan mee moet doen. Dan moet ik zelf wel het goede voorbeeld geven. Ik merk dat ik positieve feedback krijg van klanten die op de tuin komen. Het is dus ook goed voor ons zelf.”

Niet iedereen heeft een goed verhaal klaar voor de radio.

“Iedereen moet op zijn eigen manier communiceren. Als je je niet goed voelt bij een gesprek op de radio, dan moet je dat zeker niet doen. Maar je kunt het positieve verhaal ook uitdragen op een verjaardag, je kunt je eigen kinderen enthousiast maken. Het kan op zoveel manieren.

Als je het echte verhaal van de glastuinbouw kent, dan hoef je je daar niet voor te schamen. Het heeft ook te maken met zelfvertrouwen. In het nieuws worden we weggezet in een hoek waar we niet thuis horen. Dat is heel jammer. Zet de deur open, laat zien waar je mee bezig bent. En vertel het eerlijke verhaal. Niet alles is perfect.”

Dus al met al een positieve ervaring?

“Zeker. Dat is het leuke aan het gezeur van Klaas Knot: dat er een bus met radioverslaggevers naar het Westland komt. Dan kunnen we laten zien wat we werkelijk doen.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin