Doorgaan naar artikel

‘Weerbare gewassen hebben weinig last van hitte’

“Omdat we in de grond telen, hebben de wortels een grotere buffer voor hun vocht. De gewassen hebben dan ook relatief weinig te lijden gehad van de tropische temperaturen”, zegt teeltmanager Wim van Marrewijk van biologische kwekerij Frank de Koning op Voorne-Putten (Zuid-Holland).

“Ondanks de hitte blijft het auberginegewas goed generatief. De productie en kwaliteit zijn goed. Om de vruchtkwaliteit goed te houden, moeten we dit jaar wel meer water geven. Dit omdat de plant meer verdampt. Als we dat niet doen, verkleuren de vruchten snel en rest de tweede klasse.”

De teeltmanager zoekt naar het optimum tussen vegetatief en generatief, wat best een uitdaging is in de warme periodes.

Lage plaagdruk

De plaagdruk in aubergine is laag. Enkele weken geleden was er een coloradokever-plaag. “Door deze kevers lokaal weg te vangen door tegen de bladeren te tikken en een emmer eronder te houden, hebben we deze plaag de kop in kunnen drukken”, meldt de teeltmanager.

De afzetmarkt voor aubergines is momenteel goed en het geoogst product gaat vlot weg.

Warmtebehandeling bij trostomaat

De trostomaat is in week 34 weer redelijk in productie gekomen. “Door een flinke aantasting met Cladosporium is dit gewas een aantal weken helemaal niet in productie geweest. De schimmel is bestreden met een warmtebehandeling door de luchtramen 3 tot 4 uur gesloten te houden, waardoor de kastemperatuur opliep naar 40 tot 45 graden Celsius. Ook heeft een entomopathogene schimmel die zich in het gewas heeft gevestigd de Cladosporium opruimt.”

Zetting

In week 32 met de tropische dagen is de zetting van de trossen wel iets minder geweest, maar dit is een logisch gevolg van de hoge temperatuur.

Snacktomaten

Bij de snacktomaten loopt de productie goed door. De kwaliteit is goed. Een kleine hoeveelheid spint is bestreden met zowel roofmijt Phytoseiulus persimilis als het spuiten met water tegen de plant. Van Marrewijk: “Dit heeft goed geholpen. Extra water in de kas bij hoge temperaturen is ook wel prettig.” Tuta absoluta komt wat opzetten, ondanks de verwarringslintjes die in de kas hangen.

Vanwege de hitte zijn we zuinig geweest met bladplukken, zodat de er meer gewas was voor het koelen van het gewas

Laag percentage klasse 2

De tweede planting van komkommer is volop in productie en de vraag loopt prima door. De kwaliteit is goed met een laag percentage klasse 2. Gemiddeld genomen is de komkommerplant goed in balans, maar het wisselt per locatie.

“Vanwege de hitte zijn we zuinig geweest met bladplukken, zodat de er meer gewas was voor het koelen van het gewas. Wanneer de plant goed kan verdampen, is deze minder gevoelig voor een hoge kastemperatuur.” De teeltmanager geeft ook aan dat er meer op relatieve vochtigheid wordt gestuurd en minder op de kastemperatuur zelf.

Trips en luis

Er komen wel enkele trips en luis voor. Deze zijn bestreden met de inzet van galmuglarve Aphidoletes aphidimyza en sluipwesp Aphidius colemani en iedere twee weken een bespuiting met Natural Growth. “Door deze plantversterker worden de suiker en eiwitten snel uit de kop van de plant afgevoerd, waardoor de planten minder aantrekkelijk zijn voor de genoemde insecten.”

De vruchten hebben geen brandplekken, doordat het gewas veel beter met de warmte om kan gaan door verdamping die voor koeling zorgt

Lage luisdruk in paprika

De blok- en puntpaprika hebben een ongekend hoge productie. Wekenlang is er tussen de 1,2 en 1,7 kg/m2 geoogst. De paprika’s zijn van bijzonder goede kwaliteit.

De luisdruk is het hele jaar al laag. De teeltmanager wijdt dat aan de bespuitingen met de plantversterker. “Dit zorgt tevens voor een zeer voorspoedige zetting, een hoge plantbelasting, een snelle uitgroei van vruchten na de zetting. De vruchten hebben geen brandplekken, doordat het gewas veel beter met de warmte om kan gaan door verdamping die voor koeling zorgt.”

Spannende tijd volgt

“We zijn het nieuwe teeltseizoen aan het voorbeschouwen. Het wordt een spannende tijd, want er zijn veel onzekerheden, zoals de energieprijzen, de hogere kosten van de plantenkwekers die forse prijsstijgingen willen doorvoeren, en de onwetendheid of we op 1 januari over aardwarmte kunnen beschikken”, besluit Van Marrewijk.

Auteur: Harry Stijger

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin