De zomervakantie is voorbij en alles gaat weer zijn normale gang. Ondertussen staat er weer een nieuw komkommergewas in productie. De dagen worden langzaam korter, de instraling neemt af. Kortom: we gaan weer richting het najaar.
Op ons bedrijf loopt de werkdruk altijd gelijk op met de instraling. In het voorjaar begint alles rustig te groeien, producties worden langzaam hoger. Dan heb je in de zomer ineens een week met onbewolkt fel weer en volgt er weer een productiepiek. Enerzijds is dat stressvol, maar ik vind het ook fascinerend. Je ziet de planten letterlijk versnellen. Vaak heeft dat later wel gevolgen voor de vruchtopvolging.
Werktempo maakt tegengestelde beweging
Nu is het in veel gevallen zo dat, naarmate de temperatuur stijgt en de zon lekker schijnt, het werktempo een tegengestelde beweging maakt. Het is dan weleens een uitdaging om het werk gedaan te krijgen. Wij hebben gelukkig veel hulp van scholieren die in de zomervakantie behoorlijk wat werk verzetten. Als die op een warme dag allemaal een uurtje eerder komen, maken vele (vroege) handen veel werk en kunnen ze ‘s middags lekker naar het strand.
Wat me wel zorgen baart, is hoe duur de arbeid wordt
Geen problemen met beschikbaarheid personeel
Gelukkig hebben wij bij ons geen problemen met de beschikbaarheid van personeel. Wat me wel zorgen baart, is hoe duur die arbeid wordt. Dit drijft onze kostprijs enorm op. De verschillen met de landen om ons heen lopen steeds verder op. Dit is ondermijnend voor onze concurrentiepositie.
Bestrijding van schimmels
Nu we het najaar ingaan, gaat de bestrijding van schimmels ook weer volop de aandacht vragen in de kas. Vooral mycosphaerella en botrytis liggen snel op de loer. Komende tijd vervallen 2 belangrijke fungiciden, namelijk de middelen Switch en Frupica. Het gezond houden van onze teelten wordt hiermee echt wel een stuk ingewikkelder, met grotere risico’s op grootschalige productderving, met name bij mycosphaerella.
Deze boodschap moet zeer helder richting overheid en samenleving overgebracht worden! Met daarbij de boodschap dat er bij ongewijzigd doordenderend beleid grote risico’s ontstaan, als het gaat om voedselzekerheid. En dat de consument hiervoor letterlijk de prijs zal gaan betalen.